Общество

Природен парк „Витоша“ става дом на втората гора на „Моят зелен град“ тази събота

Тази събота, 10 септември, в 10:00 часа, в местността „Офелиите“ на Витоша

Природен парк „Витоша“ става дом на втората гора на „Моят зелен град“ тази събота


◊ СЪБИТИЕТО

Тази събота (10 септември) в 10:00 часа, в местността „Офелиите“ на Витоша ще бъде засадена втората гора на „Моят зелен град“. В съботния ден природният парк ще стане дом на 350 дръвчета, които ще бъдат засадени от доброволци–служители на системата на Кока-Кола в България.

Освен засаждане на дървета, в рамките на еко-инициативата ще бъдат построени кътове за отдих, ще се обновят и ремонтират съществуващите пространства за пикник в близост до „Яворова поляна“ и ще се почистят отводнителните канавки в района.

Съботният ден ще предложи множество изненади и за най-малките еко-любители. Специално за тях партньорите от Екопак България ще организират своя ЕкоЛабиринт – иновативен образователен продукт, в който участниците могат да научат интересни факти за разделното събиране на отпадъци и опазването на околната среда. Съоръжението ще бъде съпътствано и от специална изложба, която представя интересни факти и информация за защитени видове животни и растения в България.

По традиция инициативата „Моят зелен град“ има национален обхват. Тази година общо 16 населени места ще дадат своя принос в грижата за природата. Градовете, които ще се обединят под мотото „Бъди зелен, не само за ден“ са Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково. По време на кампанията ще бъдат организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА

Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България и популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града в България. През 2014 г. над 2 500 еко-любители от 23 български града се включиха в превантивните активности в подкрепа на пострадалите от наводненията региони в страната, а през 2015 става факт и първата на гора в рамките на инициативата.

През 2016 година инициативата се осъществява с медийната подкрепа на Българска национална телевизия, сп. National Geographic, сп. Журнал за жената, www.rozali.com, www.actualno.com, www.iwman.bg, www.kmeta.bg и Радио Фемили.


Автор:
Организаторите
Публикация:
08.09.2016 г. 14:32
Посетено:
1302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/24154-priroden-park-vitosha-stava-dom-na-vtorata-gora-na-moyat-zelen-grad-tazi-sabota