Общество

Национално училище за танцово изкуство - София обявява втори прием за новата 2016/2017 учебна година

◊ СЪБИТИЕТО

Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) - София обявява втори редовен прием за следващата учебна 2016/2017 година. Желаещите могат да кандидатстват във всяка от трите специалности на училището: класически танц, модерен танц и български танци. Редовният прием е обявен за V и VIII клас за трите специалности, а приравнителният - за VI, VII и X клас. Освен най-доброто танцово образование в България, училището осигурява на възпитаниците си общежитие с педагогически екип и денонощна охрана.

Документи се подават в сградата на НУТИ на бул. “Шипченски проход” № 48 от 25 август до 2 септември 2016 г. Повече информация, може да получите на телефон (02) 892 91 80 или в сайта nutibg.com, секция „Прием”: http://nutibg.com/18-priem.html.

Приемните и приравнителните изпити ще се проведат на 08 септември 2016 г. (четвъртък) в сградата на НУТИ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАЦИОНАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСТВО (НУТИ) - СОФИЯ

Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) - „65 години вдъхновение и танц”

На 5 февруари 1951 г. с Решение на Министерския съвет се основава Държавно балетно училище, открито тържествено в сградата на „Алианс Франсез” на пл. „Славейков” №3 на същия ден  от основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и големия руски педагог Владимир Белий с единствена специалност „Класически танц”. През 1956 г. е преименувано на Държавно хореографско училище и се открива специалност „Български танци” от именития български хореограф Кирил Харалампиев. През септември 2004 г. е въведена специалността „Модерен танц”. Така училището се превръща в най-големия танцов център на Балканите, в който млади таланти се обучават във всички сфери на танцовото изкуство. Днес то се радва на огромно признание в България и чужбина.

В своята 65-годишна история училището е подготвило над 2000 дейци на танцовото изкуство – изпълнители, педагози, хореографи, теоретици. Възпитаниците му са лауреати на престижни международни балетни конкурси във Варна, Париж, Москва, Осака, Ню Йорк, Грас и др. Те съставляват основна част от съставите на всички балетни трупи и танцови състави в страната. Над 300 балетни артисти работят в чуждестранни опери и театри. Много от специалистите по български фолклор, излезли от училището, са създали школи и ансамбли за български танци в САЩ, Канада, Испания, Германия, Великобритания, Украйна, Молдова и разпространяват красотата на българските народни ритми  по света. Днешните педагози, възпитаници на същото училище, продължават традицията на професионалното танцово обучение и утвърждават постиженията на българската танцова школа. Талантливите млади хора, преминали през училището, са истински посланици на красотата по света, с които българската култура заслужено се гордее.

И още, Националното училище за танцово изкуство е член на Съвета на европейската научна и културна общност, носител на отличията "Златна книга" и "Златен печат" за европейски мениджмънт в културата, на орден „Кирил и Методий" I степен и "Кристална лира”. От 2015 г. НУТИ е част от Системата на асоциирани училища към ЮНЕСКО.

Танцов спектакъл „65 години – вдъхновение и танц” - 1 юни 2016 г., зала 1, НДК: https://www.youtube.com/watch?v=jhO-nuXCu2o


 
Автор:
НУТИ
Публикация:
18.08.2016 г. 18:03
Посетено:
2677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/24065-natsionalno-uchilishte-za-tantsovo-izkustvo-sofiya-obyavyava-vtori-priem-za-novata-2016-2017-uchebna-godina