Общество

В интерактивната класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града учиха за дъбовите гори

Проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори"

В интерактивната класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града бяха запознати с изключителното значение на дъбовите гори за околната среда. Те научиха колко важна е тяхната ролята в природата и колко необходимо е тяхното опазване не само заради ползите за човека, но и заради оцеляването на техните обитатели.

Подвижната класна стая, посетила пет града в България – Плевен, Враца, София, Хасково и Пловдив, е инициатива по проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори – ОакС“. Резултатите от него бяха представени на  заключителна конференция на 28 април.

Проектът е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и е част от Националната кампания за повишаване на осведомеността и обучение чрез доброволчески и подкрепящи дейности. Програмен оператор на Програма BG03 е Министерство на околната среда и водите.

Подвижната класна стая „Земно кълбо“ е интерактивен модел на Земята с диаметър 6,5 м. В нея над 120 ученици имаха възможността да разгледат и научат повече за устройството на планетата, естествените науки, географията и екологията.  Проверка на наученото участниците имаха възможност да направят включвайки се в специално разработена  онлайн игра с въпроси и отговори.

По проектът „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори – ОакС“ са обучени още 10 доброволци, които вече могат  да идентифицират дъбовите дървета и тяхното екологично състояние, да определят географските им координати, както и нуждата им от защита или мерки за възстановяване. Над 101 дъбови дървета са идентифицирани от доброволците в  района на Черноморското крайбрежие. Събраните от тях данни ще бъдат вписани в регистъра на Вековните дървета на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). В него от 1948 година до днес са включени над 2147 дървета, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.



Автор:
Организаторите
Публикация:
14.05.2016 г. 11:43
Етикети:
инициативаекология
Земно кълбо
интерактивна класна стая
проект Кампания за дъба
Посетено:
874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/23556-v-interaktivnata-klasna-staya-zemno-kalbo-detsa-ot-pet-grada-uchiha-za-dabovite-gori