Общество

Националният литературен музей възражда инициативата „Безсмъртни, защото ги помним“

Възпоменателна церемония по случай 150-годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Националният литературен музей възражда инициативата  „Безсмъртни, защото ги помним“


◊ ПОКАНА

Националният литературен музей възражда инициативата „Безсмъртни, защото ги помним“



Елате живи! Чуйте, мъртви,
дигнете се! Чада обични,
спасете ме!" - ще призовава...
П. К. Яворов

Националният литературен музей Ви кани на възпоменателната церемония по случай 150-годишнината от рождението на големия поет и родоначалник на българския модернизъм Пенчо Славейков.

Музеят възстановява своята многогодишна традиция „Безсмъртни, защото ги помним“ за отдаване на почит към великите творци на българската култура чрез поклонение на гроба на поета в Централни софийски гробища – парцел 28, което ще се състои на 27 април, сряда, от 12 ч.

Наред с материалните свидетелства, които съхраняваме за поетите и писателите, наш дълг е да пазим и паметта им. По този начин искаме да внесем в образователното и културно пространство акцент на утвърждаване паметта на строителите на българската култура. Нашите наблюдения установиха, че поради небрежност или липсата на роднини, много от гробните места тънат в немара. Затова от Националния литературен музей поискахме подкрепа от кмета на София Йорданка Фандъкова и от администрацията на Столична община.

Вярваме, че обществеността и медиите ще се присъединят към инициативата, водени от стремежа да предадем на следващите поколения грижата за паметта на нашите творци.

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
23.04.2016 г. 15:58
Посетено:
1094
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/23422-natsionalniyat-literaturen-muzey-vazrazhda-initsiativata-bezsmartni-zashtoto-gi-pomnim