Общество

Политици, граждани и незрящи се срещат в тъмното

Представители на властта, журналисти, граждани и хора в неравностойно положение са поканени да се срещнат на тъмно, за да осъществят откровен диалог без предразсъдъци

Политици, граждани и незрящи се срещат в тъмното


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път в България Международната платформа „Диалог на тъмно”, съвместно с Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания“, организират необичайно преживяване – Диалог на тъмно.

Срещите в тъмното ще се проведат на 19, 20 и 21 октомври в „Музей за история на София“.

Колко от поканените политици, бизнесмени, активисти, граждани и хора на изкуството ще се осмелят да приемат необичайната покана, ще разберем в понеделник 19.10.2015 от 11 часа, когато ще започне първият от 6 диалога, които няма да оставят никой от участниците безразличен.

Екипът на проекта стои зад идеята, че срещите на тъмно спомагат за преодоляване на предразсъдъците и постигането на повече доверие в другите. Целта на диалога е да „стопи“ неразбирането, което създава повечето проблеми, с които се сблъскване в бизнеса, политиката и социалния живот.

Дати: 19, 20 и 21 октомври 2015 г.;

Часове: От 11:00 ч. до 14:00 ч. или от 15:00 ч. до 18:00 ч. (на всяка от посочените дати);

Място: Музей за история на София, пл. „Бански“ 1 (Бившите Централни бани).

 

◊ ПРОЕКТЪТ "ДИАЛОГ НА ТЪМНО"

Събитията се водят от специално обучени незрящи в напълно затъмнени помещения. В такава среда ролите се разменят и повечето участници „загубват” едно от основните си сетива – зрението и по този начин стават по-чувствителни към другите, повишава се доверието и намирането на общи допирни точки между участници с различна професионална, възрастова, етническа и т.н. принадлежности. Целта е да се насърчи диалога и включването на гражданското общество в процесите на формулиране на политики и вземане на съвместни решения като същевременно се променят предразсъдъците по ключови обществени теми.

В проекта е предвидено провеждането на  32 Диалози на тъмно, в които ще се обсъждат чувствителни теми като тази как може да се подобри диалога между различните сектори: НПО, институции, бизнес и граждани. Резултатът от тези срещи ще спомогне за създаването на комфортна зона на разговор между групите, ще изгражда доверие и усещане за гражданско общество, в усилие да се преодолее задълбочаването на отчуждението, социалните неравенства и изключването.

„Диалог на тъмно” е успешен модел за социално предприемачество за незрящи, основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като утвърден метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите. Незрящата българка Даниела Димитрова е водещ обучител в организацията, която прави първи крачки в България.

Проектът "Диалог на тъмно - модел за прозрачност и справяне със социалните неравенства BG05/1875" се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg в тематична област „Демокрация, права на човека и добро управление” и тематичен приоритет „Насърчаване на включването на НПО в процесите на формулиране на политики и вземане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво”.


* * * 

За повече информация и контакт:

Евгени Митев,
Координатор на проекта
+359 883 77 77 10

Виолета Асенова,
Организатор гости
+359 883 47 53 13 

getintouch@darkbg.com

www.darkbg.com


Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2015 г. 16:16
Етикети:
проектсрещи
хора със зрителни увреждания
Диалог на тъмно
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/22151-polititsi-grazhdani-i-nezryashti-se-sreshtat-v-tamnoto