Общество

НДК и НБУ подписаха Меморандум за сътрудничество

За подготовката и реализацията на културни, научни и образователни инициативи

НДК и НБУ подписаха Меморандум за сътрудничество


Националният дворец на културата (НДК) и Нов български университет (НБУ) сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на подготовката и реализацията на културни, научни и образователни инициативи, насочена към развитието на тези сфери в Република България. Документът подписаха в Пресклуб – НДК директорът на Двореца Мирослав Боршош и председателят на Настоятелството на университета проф. Антони Славински.

„Меморандумът е резултат от динамиката в отношенията ни, което ни даде основание да разширим и форматираме бъдещото си сътрудничество. През изминалата половин година, заедно с НБУ успяхме да постигнем много важни неща, локализирайки възможностите за сътрудничество. С д-р Анжела Данева направихме една фантастична ретроспективна изложба на Георги Божилов-Слона и с нея не само открихме „Салон на галериите“, но и обявихме отношението си към изобразителното изкуство. Проведохме няколко много сериозни майсторски класа с Марио Хосен, Людмил Ангелов, проф. Сузана Клинчарова и проф. Милена Моллова. Това беше сигнал към бъдещото поколение творци, че в Двореца те могат да получат теоретична подготовка и образование на eвропейско и световно ниво“, беше категоричен Мирослав Боршош.

Той призна пред медиите, че „днес се сбъдва една мечта на целия екип на Двореца - всеки млад човек, занимаващ се с изкуство, независимо дали е артист или арт мениджър, да има възможността да дойде в НДК, да разбере как работи най-голямата институция за култура, нашите грешки и нашия опит“. Мирослав Боршош сподели и мисията, с която екипът на Двореца се нагърбва днес – „искаме всеки, който ще се занимава с управлението на процесите в културата и икономиката, свързана с нея, да се научи да работи с най-големите артисти в световен мащаб, но в същото време да знае каква е цената на едно малко билетче и как може да го продаде. Да мине през нашите отдели, свързани с PR, маркетинг, реклама, през нашия Продуцентски център и да получи качествена и адекватна практическа основа, която е базирана на добрата теоретична подготовка от университети като НБУ“. В заключение Боршош изрази надежда, че със силната стажантска програма ще се покаже, че университетите и държавата могат да работят заедно за младите хора в България и тяхната по-нататъшна реализация.

„Приоритетите на НБУ са няколко и те са свързани с това да дадем най-доброто образование на нашите студенти, да дадем и възпитаме най-добрите преподаватели и да им предоставим възможност за изява. По-подходящо място от НДК няма и затова за мен е изключително удоволствие, че подписваме този меморандум“, каза проф. Антони Славински. Той беше категоричен, че с този документ „не се започва от нулата, а се затвърждава една добра практика и се надява да се реализират съвместните усилия на НБУ и Двореца“.

Освен меморандума, беше сключено и споразумение за провеждане на практики и стажове на студенти от НБУ в реална работна среда в рамките на дейността на НДК.

Лицата, които ще координират цялостната дейност по изпълнението на меморандума ще са Снежана Йовева – Димитрова (ръководител направление “Стратегическо развитие, външни комуникации и продуцентски център” в НДК); гл. ас. д-р Евелина Христова (“Връзки с обществеността” на НБУ и преподавател в департамент “Масови комуникации”) и гл. ас. д-р Милена Караджова (преподавател в департамент “Публична администрация” на НБУ).

НДК и НБУ обединяват усилията си в стремеж да разпространяват идеи, инициативи и практики, оформящи националния дневен ред за развитие, в съответствие с процеса на глобализация. Нов български университет полага дългогодишни усилия да развива преподаването, научноизследователската дейност и обучението, залагайки на индивидуалната активност, разнообразието от учебни форми и методи, както и на връзката с практиката.

Националният дворец на културата през годините утвърди имиджа си на събитиен център, изявявайки се като лидер в представянето на културни събития. Партньорството между двете институции укрепва допълнително разбирането, практикуването и реализацията на идеята за развитие, стимулира културата и знанието, както и подкрепата на младите творци и изследователи.

Конкретните форми на сътрудничество ще намерят своето изражение в: организиране на дискусионни форуми, конференции и публични лекции; осъществяване на приложни, научноизследователски и други проекти, семинари, работни срещи, открити дни, анализи и проучвания; представяне на изложби и спектакли, даващи възможност за изява на студенти от Нов български университет; провеждане на студентски практики (стажове) на студенти от бакалавърските и магистърските програми на НБУ; провеждането на майсторски класове.

В тази линия се очаква със засилен интерес и първото независимо организирано събитие TEDхNBU, което ще се проведе в НДК през месец март догодина.



Автор:
НБУ
Публикация:
12.08.2015 г. 15:15
Етикети:
Посетено:
1276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21832-ndk-i-nbu-podpisaha-memorandum-za-satrudnichestvo