Общество

ИЕФЕМ - БАН подкрепя българските училища в чужбина

За съхраняване на българската култура и идентичност

ИЕФЕМ - БАН подкрепя българските училища в чужбина


Вчера и днес в Софийския университет се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, с участието на представители от Министерството на образованието и науката. Тази година броят на членовете на АБУЧ нараства с 11 – от 81 на 92. В четвъртък учителите бяха гости на Националния етнографски музей и специални гости на изложбата „България в себе си кътам” – костюми, накити и предмети от бита на българите от края на XIX до средата на XX век, от личното наследство на г-жа Ваня Велкова. Г-жа Велкова е една от основателите на АБУЧ и на българското училище в Хамбург. Експозицията може да бъде видяна в музея до 7 август.

Председателят на АБУЧ доц. Боян Кулов от Института по геофизика, геодезия и география при БАН сподели за две основни техни каузи, които се открояват в конференцията. Едната е признаването на над 250 български училища в чужбина като официални институции в Закона за предучилищното и училищното образование. Другата кауза цели отстояването на правото на децата от страните в Европейския съюз да изучават своя роден език във всяка една друга страна от съюза, в която живеят, като всички официални езици на ЕС бъдат матуритетни. АБУЧ търси подкрепата за тази кауза от учителските сдружения в другите страни.

Директорът на ИЕФЕМ доц. Петко Христов изрази подкрепата на института за работата и целите на Асоциацията и изтъка значението на партньорството между двете организации за съхраняването на българската култура и идентичност. Редица учени от института работят по проекти, свързани с българската национална идентичност зад граница, както и за работата на българските институции в чужбина. Един от основните въпроси за изследователите от ИЕФЕМ днес е: Как се изгражда национална идентичност в условията на паневропейска мобилност? Ясно е, че каузите на АБУЧ със сигурност представляват съществена част от отговора на този въпрос.



Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
31.07.2015 г. 15:55
Етикети:
идентичностбългарска култураконференцияИЕФЕМ БАН
Асоциация на българските училища в чужбина
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21800-iefem-ban-podkrepya-balgarskite-uchilishta-v-chuzhbina