Общество

Модерна градска читалня отвори врати в София

ЧитАлнЯта - ново пространство за култура

Модерна градска читалня отвори врати в София


◊ СЪБИТИЕТО

Нова градска читалня посреща от днес жителите и гостите на София. Обновеният стъклен павилион в Градската градина пред Народния театър вече работи и като информационен туристически център за столицата. На тържествено откриване вчера, 29.07.2015 г., кметът на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова даде официален старт на читАлнЯта и получи първата почетна читателска карта.

Модерният културен център е дело на ОП “Туризъм” на Столична община и се осъществява съвместно със Сдружение за градски читални и с подкрепата на VIVACOM, като част от социалната платформа VIVACOM Fund. Телекомът изгради безплатна wi-fi зона на територията на читАлнЯта и парковото пространство около нея, така че всеки посетител може да сърфира свободно в глобалната мрежа. За допълнително улеснение на читателите, компанията подпомогна и създаването на онлайн каталог на наличните книги, достъпен на сайта www.читалнята.bg. По този начин желаещите да заемат четиво ще могат лесно да се ориентират сред повече от 1500-те заглавия от съвременната българска и световна литература, събрани чрез дарителска кампания, в която се включиха хора от цялата страна и българи в чужбина, както и служители на VIVACOM. Набирането на книжната колекция продължава и ще бъде постоянна инициатива за развитие на читАлнЯта. Дарение от поне една книга е и единственият начин за получаване на читателска карта за период от една година.

Освен за заемане на книги, културната точка ще работи и като информационен център за туристи и ще бъде домакин на литературни четения, рецитали, представяне на книги, прожекции, дискусии и артистични пърформанси на открито.

Проектът читАлнЯта е реализиран с подкрепата на Програма Европа 2015. Партньори са Столична община, EASA България, Сдружение “Трансформатори”, сайтът “Аз чета”, Българската библиотечно-информационна асоциация, студио за програмиране и дизайн "Ризолв", студио за графичен дизайн Fullmasters, VIVACOM, Da Vinci Learning, PocketBook и Фестивал “180 градуса”.


Автор: Vivacom
30.07.2015 г. 14:29
Посетено: 1090
Етикети: Столична община, проект, читАлнЯта, градска читалня
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21796-moderna-gradska-chitalnya-otvori-vrati-v-sofiya