Общество

Аз ще уча и ще успея в България!

Стипендиантска програма на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”

Аз ще уча и ще успея в България!


◊ СЪБИТИЕТО

14 са тазгодишните лауреати на стипендиантската програма на Варненския свободен университет под мотото „Аз ще уча и ще успея в България”. Сред тях са ученици с отличен успех от завършено средно образование от градовете Варна, Бургас, Русе, Шумен, Самоков, Елена, Троян и Генерал Тошево. Общата сума на отпуснатите едногодишни стипендии за обучение възлиза на близо 40 000 лв.

Отличените участници в конкурса кандидатстват с есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България”. Необходимо условие за участие в програмата е зрелостниците да са с отличен успехи да са завършили средното си образование в България през учебната 2014/2015 година.

Сред предпочитаните от стипендиантите специалности са „Психология”, „Право”, „Бизнес администрация и мениджмънт“, „Международни отношения и право”, „Архитектура“ „Мода и мениджмънт в модата”, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. Специалностите са част от общо 18 бакалавърски програми, които Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” включи в актуализирания си академичен профил за учебната 2015/2016 г.

Всички студенти, останали извън класирането на стипендиантската програма, могат да използват многобройните възможности за финансови облекчения  след завършване на първия семестър от обучението си.

Практиката на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и неговото Настоятелство е да предоставят и лични годишни стипендии на социално слаби или изявени в различни области студенти, както и да приемат заплащане на разходите за образование от фирми и браншови организации срещу договор за постъпване на работа след дипломирането.

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своята конкурентоспособност на пазара на труда и да се реализират успешно в България.


„Всяка година от моето училище над 50 абитуриенти стягат багажа си и заминават за атрактивни академични дестинации в Обединеното кралство, Холандия, Германия и други държави. Много от тях го правят единствено  защото не виждат възможност да живеят достойно в България след завършване на образованието си. Аз обаче смятам, че достойнството не идва от това да можеш да сравниш размера на банковата си сметка с колегите си от гореспоменатите държави. За мен достойно е да се представиш отлично въпреки трудностите и  да покажеш желание за осъществяване на мечтите си.“
, това споделя в есето си Михаил Няголов – лауреат на стипендиантската програма на Варненския свободен университет от град Русе.

Във финала на есето си Михаела Славчева от Бургас е написала: „… образованието не само ни моделира като личности, но и присъства в рецептата за успешна професионална реализация и щастливо оползотворен живот. Затова качеството му трябва да бъде взимано под внимание както от младите хора, така и от техните работодатели. Добрата академична среда, мотивиращата атмосфера, приятелската обстановка – те стоят в основата на правилното развитие на човек. Тук, в България, аз откривам всичко това и много повече. Затова и ще остана в родната си страна, ще се боря дори за най-недостижимите си цели, ще съхраня амбицията, търпението и куража си, които винаги ми дават сили, за да продължавам напред. Защото алтернатива не може да бъде допусната, а възможността е една. Аз ще уча и ще успея в България!“.


Автор:
Десислава Тончева
Публикация:
18.06.2015 г. 15:38
Етикети:
обществообучениестипендиантска програма
Варненски свободен университет Черноризец Храбър
Посетено:
1478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21651-az-shte-ucha-i-shte-uspeya-v-balgariya