Общество

Интерактивен дневник, посветен на старите хора, които живеят в България

На 26 май - първата история от поредицата – историята на баба Пепи от Родопите

Интерактивен дневник, посветен на старите хора, които живеят в България


◊ СЪБИТИЕТО

Германският режисьор Георг Жeно съвместно с група млади български драматурзи и актьори ще работи по идеята за създаване на интерактивен дневник, посветен на старите хора, които живеят в България.

На 26 май ще бъде представена първата история от поредицата – историята на баба Пепи от Родопите. Защо човек трябва да се бори там, където се е родил? Как се съхранява вярата, въпреки времето? Защо старите хора се усмихват и как се дава прошка на властта? Ще видите и какво е предизвикателството на баба Пепи към един депутат... за равностоен живот.  


26.05.2015 г. от 19.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“ – София.


Автор на проекта: Георг Жено
Главен драматург: Доротея Белчева

Художник: Лили Джагарова
Драматурзи: Маргарита Мачева, Ирина Андреева и Борис Зафиров
Актьори: Ирина Андреева, Тони Карабашев, Лили Сучева, Благой Бойчев, Милко Йовчев, Боряна Пенева
Асистент: Саша Давидова


Проект на “The Institute of  Rubbish”, Театър “Реплика”, Гьоте-Инстистут София, “Democracy.doc”, Център за култура и дебат “Червената къща”.


Сайт на проекта: http://oldpeople.bg

За контакт: Доротея Белчева + 359 899 26 67 30



◊ ЗА ПРОЕКТА
 
„Тайната на добрата старост не е нищо друго освен почтен договор със самотата.”
Габриел Гарсия Маркес

 
Интерактивният дневник за старите хора в България не е типичнo отразяване на събитията по даден проблем. Той е  резултат от взаимодействието на неговите създатели с действителността. Актьорите и драматурзите се грижат за старите хора в реалния живот. Те се ангажират с проблемите на възрастните хора, които в повечето случаи са много различни. Целта им е да измислят начини за това как да помогнат на старите хора в България като цяло.

Нашите актьори няма да бъдат актьори в общоприетия смисъл. Те ще се превърнат в посланици на тези стари хора и техните биографии, свидетелство за промените на времето през последните 80 години. Те имат спомени и истории, които биха могли да споделят, както лични, така и свързани с контекста на времето, в което живеем сега. Интерактивният дневник има за цел да срещне отново старите хора с тяхното минало и техните лични житейски истории, за да им даде възможност да ги преосмислят и да си припомнят неща, които отдавна са забравили. Това е „драма на спомена“, на личната житейска история и историята на България.

За едно общество може да се съди от начина, по който то третира най-слабите си членове. В съвременна България, част от Европейския съюз, много стари хора живеят в ужасяваща бедност без възможност за достоен живот. Авторите на този дневник отказват да живеят като част от общество, в което подобно отношение към старите хора е позволено. Те искат да преосмислят тази действителност и да призоват към промяна.

Актьорите - автори на този дневник няма да „играят“ на сцената, те ще „играят“ в реалните условия, в които е поставено обществото, давайки на възрастните хора възможност за гласност, подкрепяйки ги всеки ден!

Ние, участниците и създатели на интерактивния дневник за старите хора в България бихме искали да насърчим всеки, който се чувства свързан с този проблем, да сподели своето мнение, лична история или снимка на нашия имейл адрес: info@oldpeople.bg.



Автор:
Организаторите
Публикация:
26.05.2015 г. 17:23
Етикети:
интерактивен дневник
старите в България
старите хора
Георг Жeно
Посетено:
1003
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21513-interaktiven-dnevnik-posveten-na-starite-hora-koito-zhiveyat-v-balgariya