Общество

Село се възражда с църква и книга

Инициатива за спасяване на храма „Св. Пророк Илия“ в родопското село Чурен

Село се възражда с църква и книга


◊ ПОКАНА

В 9 ч. на 9 май, събота, в родопското село Чурен ще направят първа копка от ремонта на църквата „Св. Пророк Илия“. В селото живеят постоянно само няколко възрастни семейства, но родолюбиви потомци са се обединили да възстановят почти напълно разрушения храм и в селото отново да се чуе звука на камбана.

Местните легенди разказват, че в църквата дълго време се е пазело четвероевангелие от XV в. с метален обков и изображение на четирима светии в ъглите. Накрая от евангелието останала само корицата с обкова и двама светии, а чуренци я предали за съхранение в музея в Перущица.

Експертът от Държавен архив – Пловдив Александър Маринов също се включва в инициативата за спасяване на храма и написва исторически очерк за Чурен. Приходите от продажбата на книгата ще подпомогнат ремонта. Любопитен факт е, че бащата на Александър Маринов – родоповедът Петър Маринов – е последният учител в селото преди училището да бъде закрито. Очеркът ще излезе от печат до няколко седмици и всички, които желаят, ще могат да се запознаят с историята на някогашното голямо село, за което има информация още в Устава на Бачковския манастир от 1078 г.

Инициаторите начело с Владимир Ангелов, потомък на два от големите родове в селото, канят всички, които се чувстват съпричастни със съдбата на Чурен, да присъстват на първата копка, за която е дал благословията си и Пловдивския митрополит Николай.


Сметката, по която се приемат дарения за храма е:

Банка ДСК

IBAN: BG43STSA93000022576357

BIC: STSABGSF

Църковно настоятелство „Св. Пророк Илия“, с. Чурен


Автор:
Мария П. Георгиева
Публикация:
05.05.2015 г. 16:18
Етикети:
Владимир Ангеловобщество
Александър Маринов
църква Св. Пророк Илия
село Чурен
Посетено:
2080
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21357-selo-se-vazrazhda-s-tsarkva-i-kniga