Общество

Символичен протест в Държавна опера Стара Загора

Конкретният повод е устното разпореждане от Министерството на културата – да бъдат изплатени само 50% от заплатите за месец април на колектива на операта

Символичен протест в Държавна опера Стара Загора

От днес целият колектив на Държавна опера Стара Загора е в символичен протест – със сини ленти.

Конкретният повод е устното разпореждане от Министерството на културата – да бъдат изплатени само 50% от заплатите за месец април на колектива на операта.

Преди спектакъла на „Севилският бръснар“ тази вечер на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще бъде прочетено обръщение, в което се казва:

“Протестът ни е ПРОТИВ - унижаването на българския артист с методики на отчитане и заплащане на труда и таланта му. Протестът ни е и ЗА – достойното настояще и по-доброто бъдеще на операта и класическата музика, които са част от славата на България.“

Колективът на Операта ще се обърне към публиката и преди началото на Празничния концерт на ученици от НУМСИ “Христина Морфова“ и оркестъра ни на 30 април от 19 часа. „Няма да спираме репетиции, талантливите деца на музикалното ни училище заслужават да направим заедно един голям и запомнящ се концерт“ – казаха председателите на синдикалните структури в Операта, които днес събраха целия колектив в Оркестрова зала.

От началото на годината спектаклите на Операта са съответно – за  януари 8, за февруари - 11, за март - 17, за април - 14, и все при пълни салони.

Все още не е пристигнала официална информация от МК за предприетите действия след приемането на оставката на директора на Операта Петко Бонев.


Автор: Държавна опера Стара Загора
28.04.2015 г. 16:35
Посетено: 825
Етикети: култура, общество, протест, Държавна опера Стара Загора, заплащане, достойнство
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21310-simvolichen-protest-v-darzhavna-opera-stara-zagora