Общество

Експерти и граждани: Образованието да създава мислещи и адаптивни личности, а не кадри

MoveBG с инициатива „Открит урок” в осем български града

Експерти и граждани: Образованието да създава мислещи и адаптивни личности, а не кадри
Снимка (от ляво надясно): Саша Безуханова, Емил Джасим, Мила Искренова, Теодор Василев в студиото на MoveBG.

Образованието да създава мислещи, иновативни, можещи и щастливи личности, а не кадри. В динамиката на съвременния свят едно от най-важните измерения на интелигентността е умението да се адаптираш. Около това се обединиха участниците в първата дискусия, посветена на необходимостта от реформиране на образователната система, организирана от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), която се проведе в рамките на Деня на открития диалог за образованието в още седем български града на 15 април 2015 г.

„Образователната система трябва да подготвя хора с нагласа за учене през целия живот. Днес 20% от професиите, които ще се упражняват след 30 години, са неизвестни.  Затова са необходими личности с крос-дисциплинарна подготовка и адаптивни умения”, отбеляза Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MoveBG.

Мила Искренова, хореограф на балет „Арабеск” и писател, допълни, че е необходимо да се възпитава мислене през ценностите, защото то включва в себе си и умението да се мисли креативно и критически.

В дискусията участваха още Теодор Василев, етнолог, антрополог и част от екипа на НЧ „Бъдеще сега”, и образователни експерти от Министерството на образованието и науката, а модератор беше Емил Джасим, учител и програмен директор на „Център за образователни инициативи”.

Събитието имаше за цел да обедини гледните точки на държавата, бизнеса, неправителствения и културен сектори за това, какво трябва да дава образованието на отделните личности, на обществото като цяло и на икономиката на България в 21. век. 

Въпросите, които бяха дискутирани, включваха още необходимостта от обща визия за модерно образование, съответства ли новият закон на нея, има ли допирни точки между реалните нужди и планираните реформи и какви да са следващите стъпки, за да се случи промяната качествено.

Умението да мислим самостоятелно и свободно беше и резултатът, събрал най-много гласове в анкетата на MoveBG "Какво очаквам училищното образование да дава на човека?", в която участваха над 800 души.

Дискусията беше заключителното събитие от инициативата за открит диалог на национално ниво отвъд експертната рамка в търсене на отговор на въпроса къде са ценностите и духовността в образователната система днес. Същия ден посланиците на MoveBG организираха кръгли маси с водещи регионални експерти в още седем български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Събитието се излъчваше на живо в канала на MoveBG в Youtube, където е достъпно за гледане.

 

* * *

MoveBG (България може) e гражданска платформа, която обединява експерти и прогресивни граждани за общи действия в търсенето и намирането на адекватни, балансирани, дългосрочни решения за държавата и обществото. MoveBG осигурява пространство за свободно изразяване на активни и будни хора и спомага за постигането на гражданско съгласие. MoveBG стимулира утвърждаването на свободата, справедливостта, общото действие, развитието, прозрачността и отговорността в обществените отношения, бизнеса и управлението. Приема любовта, човечността, солидарността, съпричастието и моралът за висши добродетели. Допринася за спазване на върховенството на закона, зачитането на европейските ценности и авторитета на България в Европа и света.


Автор:
Гергана Куцева
Публикация:
17.04.2015 г. 18:06
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21229-eksperti-i-grazhdani-obrazovanieto-da-sazdava-misleshti-i-adaptivni-lichnosti-a-ne-kadri