Общество

Ден на открития диалог за образованието в осем града на 15 април

Онлайн дискусия "Какво да очакваме от образованието?"

◊ СЪБИТИЕТО

На 15 април 2015 г. (сряда)  ще се проведе открит диалог на национално ниво на тема „Какво да очакваме от образованието?“, организиран от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може).  В седем български града ще бъдат проведени кръгли маси с водещи регионални експерти за това какво трябва да дава образованието на отделните личности, на обществото като цяло и на икономиката на България в 21-ви век. В същия ден от 19 часа в Дома на MoveBG (ул. „Сердика“ №20) ще се състои дискусия, която ще обобщи изводите от регионалните срещи и ще представи гледните точки на държавата, бизнеса, неправителствения и културен сектор за ролята на образованието в българското общество.

Участници в дискусията в София ще бъдат Тодор Танев, министър на образованието и науката, Саша Безуханова, основател на гражданска платформа MoveBG, Мила Искренова, хореограф на балет „Арабеск” и писател, Теодор Василев, етнолог, антрополог и част от екипа на НЧ „Бъдеще сега”, а модератор на дискусията – Емил Джасим, учител и програмен директор на „Център за образователни инициативи”. Разговорът ще бъде своеобразен открит диалог отвъд експертната рамка в търсене на отговор на въпроса къде са ценностите и духовността в образователната система днес.

Националното събитие „Какво очакваме от образованието?” е опит да бъдат включени гледните точки на заинтересованите страни, както и мненията и коментари на широката публика. В периода март – април MoveBG провежда национална анкета, която се допитва до хората за тяхната визия за модерно образование и какво очакват то да дава на човека, обществото и икономиката. На 15-ти април в седем български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе, посланиците на MoveBG в съответните градове ще проведат кръгли маси с водещи експерти за резултатите и акцентите от допитването, както и други важни въпроси, свързани с ролята, значението, функцията и мястото на образованието в българското общество.  MoveBG ще посвети деня на разговор за образованието и на открит урок по диалог – защото, за да случим качествената промяна, за която мечтаем, е необходимо да чуем всички гледни точки.

Дискусията в София ще направи обобщение на проведените разговори на национално ниво и ще обърне внимание на изводите от анкетата за образованието. Събитието ще се излъчва на живо през канала на MoveBG в Youtube, където отново всички заинтересовани страни по темата ще могат да се включат с въпроси към участниците и да изкажат своето мнение: https://www.youtube.com/watch?v=2rEwqsjldzU


„Какво очакваме от образованието?” е първата от серия дискусии, организирани от гражданска платформа за дебат и общо действие MoveBG в рамките на инициативата „Открит урок”. Като гражданска платформа за дебат и общо действие, която обединява хора на ценностна основа, в MoveBG стартираме инициативата „Открит урок” именно с идеята да проведем широкообществен диалог за промяната в образователната система в България.

В контекста на новия Закон за училищно и предучилищно образование и на провеждащите се експертни дискусии по темата, вярваме, че не трябва да забравяме разговора за човешките ценности, за духовното и културно израстване, което училището може да ни даде. Вярваме, че допирните точки между нашата визия за модерно образование и приоритетите на новия закон са повече, отколкото разликите. Именно затова, в периода април – юни ще проведем четири дискусии по темите какво очакваме да ни даде образованието; какви приоритети са залегнали и кой стои във фокуса на новия закон; как да намерим повече допирни точки между визия и законова рамка; какви са следващите стъпки, за да осъществим качествена промяна. Включете се!

Автор:
MoveBG
Публикация:
14.04.2015 г. 13:18
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21201-den-na-otkritiya-dialog-za-obrazovanieto-v-osem-grada-na-15-april