Общество

Български културни дейци в подкрепа на Благоевград джаз фест

Двете издания на фестивала бяха заявка за автентичност и доказателство, че подобна проява заслужава трайно място в културния календар на Община Благоевград

Български културни дейци в подкрепа на Благоевград джаз фест


Подкрепа за Благоевград джаз фест


Последното издание на Благоевград джаз фест се състоя през май 2012 година. Тридневният форум без съмнение се радваше на голям успех и бе посетен от стотици музиканти и гости от България и чужбина. Инициатор на събитието бе благоевградчанинът Венцислав Благоев – тромпетист и джазбудител, с подкрепата на община Благоевград.

Български културни дейци изразиха възмущението си срещу закриването на Благоевград джаз фест и подмяната му с Блус джаз фестивал.


Десетки музиканти излязоха със своя позиция по повод прекъсването на една традиция, която бе създадена с любов, усилия и постоянство.

Ето част от коментарите:

"С безпокойство научавам за намерението на управляващите културната дейност в Благоевград да заменят Джаз фестивала с Блус- и Рок-Фестивал. Без да подценявам нито един музикален жанр, позволявам си да изразя своята загриженост за музикалното възпитание на младежта и да заявя своята съпричастност към развитието на културните процеси у нас. Може би наистина рок музиката е по-лесна за възприемане, по-лесно смилаема и комерсиално ориентирана. Но Джаз феста в Благоевград само за две години успя да привлече вниманието не само на публиката в Благоевград, но и на цялата музикална общественост у нас и да изгради авторитет сред най-именитите ни джаз-изпълнители, които са с радост очаквани и приемани най-топло от все по-многобройните ценители на джаза в града. Би било много жалко да се прекъсне една инициатива тъкмо пред прекрасната възможност да се превърне в традиция, обогатяваща културния живот на Благоевград.
 
Любомир Денев, композитор и джаз-пианист


"На вниманието на управляващите. Благоевград не е нито Вербие, нито Гщаат. Това е град, в който има всичко необходимо за един джазов фестивал - и зали, и музиканти - наши и вносни, и публика, и хора като Венци, които с удоволствие ще го организират. Може би на управляващите не им трябва джаз на живо. Само че управляваните, или поне част от тях, имат нужда от него. Защото имат нужда от култура. Знам, че управляващите по принцип се страхуват от културата (нормално е, не я познават, така е по цял свят), но пък е добре да знаят, че без култура загиват и те самите. Сега няма да им го обяснявам. Ще обясня какво е и какво не е култура. Майлс Дейвис е велик, но един негов компактдиск не е култура. Културата е процес в непрекъснато развитие - с нови идеи, нови хоризонти, нови провокации към публиката, предизвикателства към неизвестното. Ако разчитаме само на познатото, то хоризонтите ще се стесняват непрекъснато и един ден ще се окажем не само без култура, но и без културни продукти, какъвто е един компактдиск на Майлс Дейвис. Пак повтарям. На управляващите може да не им трябва култура, в случая - джаз, но управляваните имат нужда от нея. И доколкото управляващите са избрани от управляваните, е редно да чуят гласа им. А гласовете са много и различни и трябва да отговорят на всеки един от тях и да не ми се правят на демократи с оправданието "ами народът иска това и не иска онова". Ако питаха народа по всеки един въпрос (както е в Швейцария), щяха наистина да знаят какво иска той.

Милен Панайотов, музикален журналист и композитор, водещ на ежеседмичното предаване за импровизирана музика "Спонтанни инвенции" по Програма "Христо Ботев" на БНР от 1997 г."Мисля, че е лекомислено и глупаво, нещо което е съградено, да бъде съсипано с лека ръка.

В трудни времена с усилията на общината в Благоевград и на Венци Благоев беше основан джаз фестивал, на който две поредни години - 2011 и 2012 пред публиката се изявиха много известни артисти от България, Европа и САЩ.

Градът разполага с прекрасно пространство за тази цел, на което могат да завиждат много други. И най-важното- хората не бива да бъдат лишавани от правото на избор какво да харесват - дали само чалга (гарантираща обаче приходите на организатора), или духовно и смислено изкуство, каквото без съмнение е джазовата музика.

Факт е, че последните години на много места се съживиха, а на други - създадоха джаз фестивали, които се радват на успех - Пловдив, Русе, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Бургас, Банско, Варна.

За мен това не е въпрос на сметки, а на управленска интелигентност."

Христо Йоцов, музикант и професор в НМА "П. Владигеров"


"Подкрепям идеята за запазване характера на Джаз Фестивала в Благоевград в традициите на чистата форма на тази музика. Последните две издания на фестивала доказаха, че във важен град, като Благоевград, тази музика може да звучи в автентичен вид. С участието на наистина големия Ренди Брейкър, градът попада в кръга на най-джазовите у нас. Призовавам, като възпитаник на американската джазова школа, изпълнител и преподавател в Националната музикална академия, за запазване на характера на фестивала в добрите традиции, към които се е придържал до сега!"

Васил Спасов, пианист и композитор


"Всеки форум, който събира елита от дадена област на изкуството, е културно достояние и повод за гордост на общината, която е негов домакин и участник в организацията му. Това в пълна степен се отнася Джаз фестивала в Благоевград. При това точно в този формат – като фестивал на джаза. Първите му две издания – през 2011 и 2012 г., бяха заявка за автентичност и доказателство, че подобна проява заслужава трайно място в културния календар на Община Благоевград. А апостолската всеотдайност, високата репутация в музикалните среди и изключителният професионализъм на Венцислав Благоев са гаранция за неговото бъдеще. В това число – и върху културната карта на Европа."

Петър Атанасов, председател на Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм“, организащо едноименния кинофестивал в Банско


"Не напразно навсякъде по света, джазовите фестивали са високо ценени. Джазът е музика на свободния дух и креативността. Цел на изкуството е не само да забавлява, а и да възпитава. А в джаза тези две неща вървят ръка за ръка. Венци е един от музикантите, за които мога да кажа, че са от Будителите. Той доказа, че умее да прави фестивали на световно ниво. А Благоевград е може би градът, където един подобен фестивал би се чувствал на мястото си (като вземем предвид Американския университет намиращ се на територията му). Надявам се, че общината ще вземе правилното решение и ще възроди една толкова важна културна инициатива и превръщането й традиция."

Марина Господинова, джаз певица и преподавател в АМТИИ гр. Пловдив"За чест на Благоевград в течение на годините той се оформи като един перспективен център в развитието на българския джаз. Джазовото изкуство не може да има такава популярност както рока, но със своето мощно възпитателно въздействие и естетическа стойност то стои до камерната музика. Благоевградският фестивал предлага богатство от стилове, висока художествена стойност и младежка университетска аудитория. Ето защо той не само трябва да бъде запазен, а и развит."

Проф. дпн Владимир Радулов


"Подкрепям идеята да се задържи Джазовият фестивал в Благоевград в досегашния му вид. Венци Благоев е музикант на световна класа и неговата всеотдайност да направи и поддържа с толкова труд два фестивала в Стара Загора и Благоевград заслужават уважение уважение!!! Присъствието на джаз колоси като Ранди Брекър, Джордж Гарзон и много други сами говорят за това! Кощунство ще е да развалим нещо, което току що сме направили (както много често става в милата ни татковина), при това в тези времена на луда чалгизация и опростачване на нацията!"

Димитър Шанов, басист на Биг Бенда на БНР


И думите на Венци Благоев:

"Община Благоевград доказа, че наистина се случва чудо - имаме си Гилдия на джаза. Благодаря ви, приятели!"Автор: КН
23.03.2015 г. 18:33
Посетено: 1045
Етикети: фестивал, Венцислав Благоев, музика, джаз, общество, подкрепа, Благоевград джаз фест
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/21072-balgarski-kulturni-deytsi-v-podkrepa-na-blagoevgrad-dzhaz-fest