Общество

Кръгла маса в Държавна опера Стара Загора

За финансирането на музикално-сценичните изкуства

Кръгла маса в Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на 45-ия Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора и поради изключителната актуалност на темата ”Финансиране”,

ръководството на Държавна опера Стара Загора организира Кръгла маса на 05.12.2014 г. от 13.00 ч. във фоайето на операта, на която ще се дискутира финансирането на музикално-сценичните изкуства.

Поканени да участват са министъра и ресорния заместник-министър на културата, както и други представители на Министерство на културата, директори на институти в областта на музикално-сценичните изкуства (Софийска национална опера и балет, държавни опери Русе, Пловдив, Бургас, ДМБЦ „Ст. Македонски” - гр.София, Театрално-музикален продуцентски център Варна, МДТ „К. Кисимов” - Велико Търново), представители на Българската асоциация на работодателите в областта на културата, представители на синдикати от КНСБ, КТ „Подкрепа” и Съюза на музикалните и танцови дейци.

На срещата ще се обсъдят наболели проблеми на делегираните бюджети в институтите на музикално-сценични изкуства, методиките за финансирането им, ще се съберат мнения и предложения за начина и формите на финансиране. Срещата цели да се изрази публично, за да се чуе позицията на професионалистите - представителите на музикално-сценичните изкуства у нас преди предстоящото съставяне на Националния бюджет за 2015 година.

„Общото становище за естеството на нашата работа и нейното финансиране ще бъде представено пред Министерството на културата, където е необходимо да се съобразят с позицията ни по отношение на прилаганата реформа с делегирани бюджети, специално в областта на музикално-сценичните изкуства“ – коментира директорът на Държавна опера Стара Загора д-р Петко Бонев. Поканата за участие в срещата е вече изпратена до неговите колеги от оперните театри в София, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, Велико Търново, до Министерство на културата и синдикатите в тази област.

 

___________________

Уважаеми дами и господа,

уведомяваме ви,че обявената за 05.12.2014 г. Кръгла маса по въпроси, свързани с финансирането на оперните институти в областта на музикално-сценичните изкуства се отменя. Моля да ни извините за неудобството, ако вече сте включили дискусията в програмата си за тази седмица.

От ръководството
Държавна опера - Стара Загора

2.12.2014 г. 

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
30.11.2014 г. 13:55
Посетено:
1128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/20436-kragla-masa-v-darzhavna-opera-stara-zagora