Общество

Скулпторката Лили Поборникова

Русенска покорява света със смели авторски идеи

Скулпторката Лили Поборникова


За скулпторката Лили Поборникова 2005 остана годината с успехи в творческото й развитие. Таланливата русенка успя да изпълни една от мечтите си като участва в конкурс за пясъчна скулптура и извоюва първо място в Швейцария, град Роршах. Тя привлече вниманието на журито с оригиналните си авторски решения на тема “Природата и човека”. Истинското предизвикателство за нея си остава работата с пясък, защото досега е изпробвала успешно уменията си и творческата си фантазия върху дърво, камък, лед и сняг.

Непосредствено след това идват и изявите й в Първия инернационален фестивал на пясъчни скулптури в Москва. Всъщност изявите й започват от снежните фестивали по скулптура в Щвейцария, САЩ, Италия и Франция. В началото на 2006 година авторката на нетрадиционната скулптура бе поканена отново в Италия да премери сили с колегите си от Европа. Там българката успя да се класира на първо място със снежната фигура “таралеж”. Снежният фестивал се проведе в два поредни града Сан Кандидо и Сан Виджильо. Българката премери сили с конкурентите си от Мексико, Франция, Испания, Австрия и Холандия. Традицията в тези градове е снежните произведения да бъдат атракция за туристите през зимния сезон. Организаторите провеждат за шестнадесети път този форум и предоставят възможност на любителите на това изкуство да разговарят с участниците по време на фестивала, разказва Лили Поборникова.

Русенката работи в тандем с приятеля си Виктор Царски, който в момента е архитект. Двамата, миналата година, разработили проект за Втория интернационален огнен скулптурен фестивал във Франция. Организаторите изисквали от участниците да разработят атрактивни елементи, които да наподобяват горещата латино фиеста. В курортния град Колевиле туристите предпочитат зрелищните забави и съответно си плащат. Общо три френски отбора и по един от България, Швеция, Полша и Русия се включват в надпреварата за оригинална идея. Българският екип печели симпатиите на организаторите и атрактивният проект е одобрен. Той представлява раздвижени дървени конструкции, които се обличат със слама. Темата на атракционния проект е фойерверки, които да се доближат чрез зрелищна огнена феерия до карнавалната атмосфера на Рио де Жанейро. Пред очите на посетителите се подпалват сламените фойерверки и горят под звуците на мелодичните латиноритми.


Автор:
Лили Рачева
Публикация:
05.04.2006 г. 21:54
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/2021-skulptorkata-lili-pobornikova