Общество

НЧ "Христо Ботев - 1908" отбеляза 2 юни с пътуващ семинар

В румънската столица пазят паметници на Ботев и Левски

НЧ "Христо Ботев - 1908" отбеляза 2 юни с пътуващ семинар


Народно читалище „Христо Ботев - 1908“ Русе за шестнадесети пореден път на 2 юни организира пътуващ семинар до Букурещ. Всяка година група от родолюбиви съграждани посещават румънския парк „Хeрастръу“ и поставят цветя и венци пред бюстовете на Христо Ботев и Васил Левски. Малцина знаят за трайното българско присъствие на двамата революционери, които всеки ден тук посрещат и изпращат ученици и граждани, разхождащи се в столичния парк.

Към пътуващия семинар, организиран от председателя на читалището Вяра Косева, се присъединяват и членове от Клуб „Традиция“. Вълнуващо е, когато по алеята се появят мъже с четнически униформи и развеят трибагреници. Жените, облечени с народни носии, мълчаливо скланят главите си и тихо запяват песента “Стани, стани юнак балкански“… Всъщност тогава и сърцето трепва, че сме българи, и сълзите се стичат, и стиховете връхлитат един след друг… Родолюбивите русенци се прекланят пред паметта на великите българи, а тържествените слова се разпиляват в пространството и сякаш са излишни.

Банатският българин проф. Лука Велчов посреща групата още в парка и присърце приема поканата за кратка разходка из Букурещ. Той увлекателно разказва за сградите, в които са живели и творили Любен Каравелов, Иван Вазов, за потъналия в забвение Солаков хан и паметните плочи - българска следа в румънската столица. Емблематичните места все още тихо шептят за дейността на БРЦК. Макар и позабравени от българските политици, сградите в Букурещ са мълчаливи свидетели на славното минало и възрожденския дух. Пътуващият семинар е поредното завръщане към паметта, към историята и подвига на великите българи, загинали за свободата.

Пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски бе отслужена заупокойна молитва. Във възпоменателната церемония участие взеха дипломати от българското посолство, представители на организациите на българското малцинство в Букурещ, бизнесмени и представители на българската диаспора в страната.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
03.06.2014 г. 13:07
Посетено:
1437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/19360-nch-hristo-botev-1908-otbelyaza-2-yuni-s-patuvasht-seminar