Общество

Каузата "Старият бряст в Сливен – Европейско дърво на годинатa"

Благородната кауза продължава с признателност за всеки подкрепящ Сливен и националната кауза глас!

От много хора в България и по света се прие като национална кауза издигането и утвърждаването на свързания с историческото минало на „воеводския град” Стар бряст за „Европейско дърво на 2014 година”. Участието и водещото засега място в европейската надпревара (с хиляди гласове преди Унгария и Чехия) за този знаков за Сливен и България символ на българщината, сплотява не само сливенци, но и хората от „побратимените градове” и сънародниците  в общностите ни по света.
             
Инициативата „Гласувай и подкрепи”, стартирана от община Сливен, от Младежкия дом и от свързани с града видни личности, (като Норайр Нурикян, Васил Василев, Панайот Панайотов и др.), намира отклик сред много хора в Отечеството ни, подкрепили кандидатурата на „Стария бряст” за „европейското дърво”. Този сливенски и  национален символ на освободителните борби от далечното минало у нас, бдящ с многовековната си осанка и над успешния ден на жителите днес, вече придобива национална значимост – с единението и повика за подкрепа на българското начинание. Водещото място засега в класацията обнадеждава, че огромният отклик от съгражданите ни, от медиите и в „мрежата”, ще допринесе за позитивното решение. Посочваме мястото, където може да се включите в инициативата с гласа си: www.treeoftheyear.org.
            
Чрез активните контакти организаторите ще получат подкрепата и от институциите на регионално и национално ниво, от инспекторатите по образованието, министерствата, от младежките структури и съседните общини Бургас и Стара Загора, както и в столицата - по поводи на културни прояви и гостувания, където ще участват изявени сливенски творци на музикалната култура. Инициативите се провеждат под егидата на кмета Кольо Милев и с активното участие на зам.-кмета Иван Славов и специалистите от отдел „Култура”, началник Ваня Шишкова. За радост на организаторите, съпричастни хора от цялата страна (от общините Варна, Бургас, Лом, Силистра, Малко Търново, Монтана, Руен, Самоков, Ямбол, Своге и др.) са показали вече своята подкрепа с гласуване.
             
Новинарските емисии на  БНТ-1 първи популяризираха кандидатурата на „сливенското дърво като европейско за 2014 г.”, като излъчваният 3 пъти в седмицата рекламен клип за българската кандидатура  по Нова телевизия (в „Господари на ефира”), може да бъде видян в дните вторник, четвъртък и петък. Информацията за нея получиха и приятелите на Сливен от „побратимените градове”, като се очаква по-масова подкрепа  и от местата с изразено присъствие по света на наши сънародници. Флаери за кампанията се предоставят на присъстващите и на Международната туристическа борса в Интер Експо Център - София (от 13-15.02.2014 г.). Автотранспортните фирми за градски и междуградски превози в Сливен също разпространяват флаерите, като и веригите хранителни магазини включиха логото на кампанията в своите рекламни брошури. Големите търговски обекти и през почивните дни ще предоставят на гражданите информационни брошури за българското участие в конкурса „Европейско дърво на 2014 година”, като са получени отзиви на съгласие и от други фирми в подкрепа на начинанието. „РЕК-АРТ-ЕООД” популяризира информацията за Стария бряст в Сливен чрез рекламните LED-дисплеи.
                 
Особено активен е поривът за съпричастие у младите хора на Сливен и учащите се - с включващите се в инициативи от различен характер до края на месец февруари т.г., с които ще участват със своя подкрепа  в конкурса „Старият бряст – Европейско дърво на 2014 година”. До всички сливенски учебни заведения са изпратени указания за начина на гласуване,  като доброволци от Центъра за кариерно развитие, от гимназиите, от Ученическия младежки съвет и от няколко места в града, ще оказват помощ на желаещите за гласуване от преносими компютри. Вече пред митологичното дърво се състоя „танцов флашмоб” под наслов „Аз обичам Стария бряст!”. То ще стане свидетел и ще приюти под вековните си клони ритмите в подкрепа на танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен”. В Деня на влюбените сливенци ще изразят обичта си към своя вековен символ чрез средствата на фолклора и с почитта към националните традиции. Включените в огромното хоро граждани ще потвърдят по убедителния начин преклонението си към града и неговите  емблематични знаци, сред които е Старият бряст. Учебните заведения са подготвили програма с инициативи - съобразно възрастовия обхват на възпитаниците си: (от Агенцията „Когато мама и татко са заети”, от Основно училище „Елисавета Багряна”, от Професионалната гимназия по електроника и от Гимназията по икономика, с поредица от инициативи на Детския комплекс в града (директор Георги Иванов), с традиционния бал на Младежкия дом в Деня на влюбените, под наслов „Да подкрепим Стария бряст!”, директор Таня Евтимова)  и много други.
                   
Благородната кауза продължава с признателност за всеки подкрепящ Сливен и националната кауза глас!


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.02.2014 г. 00:52
Етикети:
инициативакаузаСливенСтарият бряст
Европейско дърво на годинатa
Посетено:
2212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/18586-kauzata-stariyat-bryast-v-sliven-evropeysko-darvo-na-godinata