Общество

Димитър Пешев и Вълка Горанова посмъртно с награда "Шофар"

За принос за спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта

Димитър Пешев и Вълка Горанова посмъртно с награда "Шофар"
Наградените заедно с израелския посланик. Фото: Катя Стайкова


◊ СЪБИТИЕТО

Димитър Пешев и Вълка Горанова бяха удостоени снощи посмъртно с награда „Шофар” за техния съществен принос за спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта.

Преди да връчи статуетките на техните наследници Председателят на Организацията на евреите „Шалом“ Максим Бенвенисти обясни, че тържественото честване е втората стъпка на 10-тото юбилейно издание на най-престижната награда на еврейската общност. Първата бе на 10 март, когато бяха премирани общностите на 12 български града за ролята им в спасяването на българските евреи. Максим Бенвенисти припомни откъде идва наименованието на отличието: „Наградата я нарекохме така, защото това е най-старият звуков инструмент, който все още се използва. Шофарът събужда спящите и ободрява дремещите, за да изследват внимателно делата си, да ги оценят".

След това председателят връчи на Янчо Таков наградата „Шофар”. Янчо Таков е син на Вълка Горанова, деец на антифашистката съпротива, която е един от организаторите на манифестацията срещу депортацията през май 1943 г.

Племенницата на спасителя на българските евреи Димитър Пешев - Калуда Киранджиева също получи отличието „Шофар".


◊ ОЩЕ НАГРАДИ

С почетни грамоти и медали бяха наградени и 2 пловдивски ученички от СОУ „Свети Патриарх Евтимий”. Ива Янакиева и Надежда Бойчева спечелиха първо място на конкурса за есе по книгата на проф. Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”. Конкурсът бе организиран от фондациите „България“ и „Ценности”, и фондация „Качество на живот“, учредена от известните доктори близнаци Невен и Ангел Енчеви. Броени дни преди снощната церемония момичетата се върнаха от Израел, където посетиха парламента. Всички техни разходи в еврейската държава бяха поети от докторите Енчеви и „Лигата против поругаване“. Лично гуруто на пластичната хирургия у нас д-р Ангел Енчев аплодираше снощи в зала „Йерусалим” на Еврейския културен дом в София награждаването на талантливите гимназистки.
 
По повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста грамоти получиха и 2 момчета от Велико Търново - единайсетокласникът от Хуманитарната гимназия Светослав Мишев и магистър-историкът от ВТУ Драгомир Георгиев. Те бяха удостоени заради открития урок „Захор ве-шамор!" (Помни и пази!), изнесен от тях през месец май в Хуманитарната гимназия.

„Нека помним смелите сърца на Димитър Пешев и Вълка Горанова“, призова на снощната церемония посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз. „Нека помним тяхната мисия, посветена на солидарност и човеколюбие, довела до организирането на цялото общество в защита на евреите, довела до спасяването на българската еврейска общност и по този начин допринесла за основаването на еврейската държава. Поемаме ангажимента да предадем историята за техния героизъм и чест“.



 
Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
21.06.2013 г. 18:51
Посетено:
2293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/17281-dimitar-peshev-i-valka-goranova-posmartno-s-nagrada-shofar