Общество

Бъдещи дизайнери превръщат отпадъци в красиви вещи

Конкурсът "Мисли зелено" привлича все повече участници от Русе

Бъдещи дизайнери превръщат отпадъци в красиви вещи


„Мисли зелено“ е традиционният конкурс, който се провежда в Професионалната гимназия по дървообработване и архитектура „Йосиф Вондарк“ в Русе. За пореден път организаторите се радват на все повече участници от училищата в дунавския град и интересните идеи на малките творци. Оказва се, че децата имат креативно мислене и могат да бъдат в помощ на възрастните, защото успешно се справят и творят чудеса от използваната пластмасова бутилка, опаковъчна хартия или кутия. Приказни форми и украси оживяват под сръчните детски ръце, а компетентното жури се затруднява в избора си. Макети за обзавеждане на стая и мебели предлагат и възпитаниците на професионалната гимназия, участвайки в алтернативния конкурс.

Според директора на училището инж. Димитър Цанев децата убедително доказват, че мислят и доразработват идеите си. Провокирани да запазят природата от боклуците и да ги превърнат в красиви вещи с втори живот, малки и големи участници развихрят фантазията си. В творческата надпревара учениците са от първи до осми клас от основните русенски училища – „Иван Вазов“, „Тома Кърджиев“, „Отец Паисий“, „Любен Каравелов“, „Васил Априлов“, „Ангел Кънчев“ и МГ „Баба Тонка“. Общият брой на представените макети тази година са 131, а на рисунките 85.

Наградите са многобройни, както и участниците. Както във всеки конкурс има и победители, но не липсват и специалните награди, дадени от партньорите на специализираното учебно заведение – „Фантастико мебел“, „Голд Аполо“ ООД и „Ирим“ ЕООД. И не на последно място специално отношение към конкурса имат и представителите от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе и Регионалната дирекция по горите, ДП държавно ловно стопанство „Дунав“ - Русе и РУ „Ангел Кънчев“. Те са не само членове на журито, но и адмирират креативните творци, които „мислят зелено“.

Дизайнерите от гимназията също зарадваха инж. Димитър Цанев с хубави новини. На панорамата за професионално образование в Пловдив те се представиха с реализирания си проект обзавеждане за кухня. Гимназистите впечатлиха не само журито, но и публиката с изисканото си интериорно решение. Мебелите с дърворезба, изработени от липа, са дело на единадесетокласниците Петър Каменов и Десислава Минкова и Димитър Обретенов от 12. клас. Успехът обаче е поредното предизвикателство за гимназистите, защото вече обмислят следващия проект за мебели от масивно дърво и как да затвърдят позицията си на победители.


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
15.05.2013 г. 08:34
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/17001-badeshti-dizayneri-prevrashtat-otpadatsi-v-krasivi-veshti