Общество

Декларация от Българската филмова общност

За отстояване на трудно извоюваните принципи на подкрепа и насърчаване на филмопроизводството, разпространението и промоцията на филми

ДО

Г-н Росен Плевнелиев
Президент на Република България

Г-н Марин Райков
Министър-председател на Република България

Г-н Владимир Пенев
Министър на Културата


ДЕКЛАРАЦИЯ
 

С голяма тревога разбираме, че приетият от Европейската комисия предварителен мандат за преговори във връзка с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство не изключва изрично аудиовизуалния сектор от списъка на продукти и услуги – предмет на преговорите. Предвижда се либерализация на търговските отношения между Европа и САЩ, което като цяло в културата и конкретно в аудиовизуалния сектор, не само няма да донесе ползи, но и ще ощети сериозно европейските произведения.

Преди повече от 15 години с въвеждането на понятието “културно изключение” в Европа бе отчетен фактът, че европейските аудиовизуални произведения и киното в частност не биха могли да съществуват при условията на свободен пазар, че те не са просто стока и затова трябва да бъдат изключени от всякакви споразумения за либерализация на търговските отношения. Отстъпването от този принцип, поставянето на европейската аудиовизуална индустрия в пазарна среда без защитните механизми, разработвани от години както на европейско ниво, така и във всяка отделна държава (държавна подкрепа и политика в сектора), ще доведе постепенно до изчезване на европейското кино.

Това важи в особена степен за България, където пазарът на кино има много дефекти и липсващи звена. Имайки предвид, че пазарният дял на американското кино в България през 2012 г. е бил 82,56 % и че при условията на икономическа и социална криза държавата не може да подкрепи българската филмова индустрия адекватно, то отнемането на трудно извоюваните принципи на подкрепа и насърчаване на филмопроизводството, разпространението и промоцията на филми би означавало фактическото унищожаване на националното ни кино. С това ще загубим голяма част от културния си идентитет и ще намалим още повече шансовете си да участваме наравно в културния обмен в Европа и по света. Доколкото културата винаги е била една от силните страни на България в представянето й пред света, изключително важно е да съхраним и развием всяка възможност за подкрепа на националното изкуство.

Като страна-членка на Европейския съюз, макар и самостоятелно да определяме културната си политика, ние сме длъжни да се съобразяваме с общата позиция на ЕС. И именно като част от този съюз ние сме длъжни да защитим правото си на съществуване, защото нашата култура и изкуство са най-важният посланик на нашите ценности и идентичността ни, и не на последно място са стабилен фактор за растеж в условията на криза.

Апелираме към Вас да направите всичко възможно аудиовизуалните услуги да бъдат изключени от преговорите във връзка с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. С това Вие на практика ще докажете, че българската култура и изкуство не са ви безразлични и ще защитите правото им на съществуване.


Национален съвет за кино към НФЦ
Галина Тонева, съпредседател           
проф. Иван Георгиев, съпредседател

Съюз на българските филмови дейци
Георги Стоянов, председател              

Обсерватория по икономика на културата
Диана Андреева, директор                  

Асоциация на българските филмови продуценти
Христо Христов, председател              

Асоциация на българските независими продуценти
Димитър Митовски, председател        

Сдружение на филмовите и телевизионни режисьори     
проф. Иван Георгиев, председател    

Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи
проф. Станислав Семерджиев, председател

Българска асоциация на кинорежисьорите
Костадин Бонев, председател             

Сдружение български филмов звук
Александър Бъчваров, председател   

Асоциация на българските оператори
Иван Тонев, председател                                

Асоциация Академика 21
проф. Иван Ничев, председател                    

Българска асоциация на независимите художници аниматори ”Пройко Пройков”
Надежда Славова, председател                    
 
Национален филмов център
Марин Марчевски, директор   
            

Автор:
Публикация:
19.04.2013 г. 14:14
Етикети:
българско киноДекларация
филмопроизводство
българска филмова общност
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/16845-deklaratsiya-ot-balgarskata-filmova-obshtnost