Общество

Цигуларка от Лондон подари концерт на деца с увреждания в Русе

Според Деворина Гамалова класическата музика помага на онеправданите хора

Цигуларка от Лондон подари концерт на деца с увреждания в Русе


Въздействието на класическата музика върху децата със специални образователни потребности е едно от предизвикателствата в живота, които талантливата цигуларка Деворина Гамалова е приела като мисия в творческия си път. На 1 април тя гостува в Дневен център „РАЛИЗ-БАЛИЗ“ в Русе. В рамките на 30 минути музикантката успя да привлече вниманието на питомците и дори ги предизвика да танцуват под звуците на нежната класическа музика. Сред хиперактивните имаше и момче, което дирижираше на цигуларката почти през целия концерт. Децата, чиято възраст е различна, се радваха не само на изпълненията, но и на компанията на приятелите си. Чувството им за ритъм веднага пролича и повечето от тях тактуваха и тананикаха тихичко. Шумът и поведението на питомците не спряха Деворина Гамалова да изпълни музикалните фрагменти на ниво, както пред почитателите си в големите концертни зали.

Според Деворина Гамалова социалните концерти на Менухиновата организация Live Music Now! са обичайно явление в развитите държави. Досега българката е свирила не само в Лондон, където работи като преподавател, но и в Швейцария, Германия и други държави. От 2005 година тя (възпитаничка на Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе) е привлечена в проекта на доброволни начала.

Идеята й е в България да успее да прикове вниманието на бизнесмените, които да инвестират в бъдещето на младите таланти, участници в социалната кауза - да помагат на децата със специални потребности.

Според Деворина Гамалова, пред подобна публика истинският музикант опознава самия себе си и може адекватно да реагира. Музиката облекчава страданията, помага в работата и има изцяло благотворно влияние върху хората, твърди събеседничката ми и допълни, че засега работи с колеги, които любов към онеправданите хора“. Тя е убедена, че така въздейства в положителна посока на хората с увреждания и повдига тонуса им.

Деворина Гамалова посети старчески домове, Център за деца с увреждания „КАРИТАС“ и Приют в Русе на 1 и 2 април.

 

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
04.04.2013 г. 09:15
Посетено:
1624
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/16710-tsigularka-ot-london-podari-kontsert-na-detsa-s-uvrezhdaniya-v-ruse