Общество

Декларация от Докторантския съвет при БАН

Относно проблемите във Фонд „Научни изследвания“

ДЕКЛАРАЦИЯ

От Докторантския съвет при БАН
относно проблемите във Фонд „Научни изследвания“

Ние, докторантите в БАН, с огорчение и поредна доза обезверение в това, на което сме посветили времето си, следим развоя на поредния скандал, предизвикан от ФНИ.
    
За пореден път единственият държавен финансов разпределител на мизерната субсидия, предвидена за наука (най-ниската в ЕС), показа, че некомпетентността и шуробаджанащината се увеличават правопропорционално на нарастващия държавен пост и заплата.
    
Без оглед на науча значимост, без капка срам от общественото мнение, без страх от закона и без каквато и да е логична аргументация, ФНИ „селектира“ 95 „стойностни“ проекти измежду общо 1200 подадени и най-вероятно „законосъобразно рецензирани преди дисквалифицирането си такива“.
    
Във времена, когато субсидиите за обучение на докторанти се харчат за парно и ток, когато за консумативи харчим лични пари от оскъдните си стипендии, предвидени за издръжка, когато работим с остаряла техника в празни лаборатории, докато работещите на трудов договор са в неплатен отпуск и докато се опитваме да защитим значим и смислен научен труд и да публикуваме няколко статии в повече от министъра на образованието на България, ние, редовните докторанти, имаме една последна останала надежда – парите по проекти.
    
Тези проекти са както единствен начин да финансираме разработването на дисертационните си трудове, така и да оцелее колективът, без който нашето обучение и превръщане от студенти в млади учени е невъзможно.
    
И в тези времена ФНИ продължава да „разпределя“ постарому държавните пари, предоставени от националния бюджет за правенето на наука.
    
Ние, редовните докторанти, няма да излезем на поредния безполезен протест, защото с такива хора няма как да се постигне чуваемост и диалог. Надяваме се, че от „кумова срама“ поне прокуратурата ще се самосезира и ще извърши безпристрастна проверка за злоупотреба с пари, власт, конфликти на интереси и за съставянето на документи с невярно съдържание (подсказваме им да обърнат внимание на рецензиите и това кой, кога и как ги е писал).
    
Още веднъж изказваме дълбокото си разочарование от цялостната политика спрямо науката и образованите млади хора в България. Този пореден скандал, предизвикан от ФНИ, ни кара не само да се питаме към коя държава да си пратим автобиографиите, но и да започнем с приготвянето на куфарите, защото е явно, че в България няма воля за европейско отношение към науката и 2020 е просто дата от календара.

Автор:
Докторантски съвет при БАН
Публикация:
04.12.2012 г. 20:52
Етикети:
Посетено:
1858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/15992-deklaratsiya-ot-doktorantskiya-savet-pri-ban