Общество

Беседи за християнските ценности в учебните заведения на Сливен

Мариян и Катя Стоядинови в предколеден разговор с учениците

Сред разнообразните дейности с читателите, организирани от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, за четвърта поредна година присъстват беседите в училищата на региона, посветени на светлата християнска символика и празници.

Те се провеждат в навечерието на най-големия празник за християнския свят - Рождество Христово, по инициатива на културния институт (директор Росица Петрова-Василева), по предварителен график и възрастово обусловена тематика: с учащите до VII клас на тема: „Пред иконата”, а с тези след VIII кл. – по проблема: „Святост и смисъл в християнските празници”. Доц. д-р Мариян Стоядинов, зам.-декан на Богословския факултет към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, е лектор на беседите по първата тема, а акцентите по втората разкрива пред подрастващите богословът и иконописец Катя Стоядинова.

Чрез своя характер и насоченост беседите допринасят не само за постигане на познавателните цели, но и на по-широки и общозначими  - в развитието на младия човек: според замисъла на организаторите,  чрез тях се цели „запознаване на младите хора с тайнството на християнските празници, приобщаването им към общозначими християнски ценности, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог”.

Оптималният график позволява включването на учащите се в беседите без откъсване от учебните занятия, при паралелното им провеждане в определени дни и в няколко осигурени от библиотеката зали. Светлото начинание започва на 4 декември 2012 година и е посрещано със светло вълнение от ученици и преподаватели.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.12.2012 г. 16:28
Посетено:
1295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/15983-besedi-za-hristiyanskite-tsennosti-v-uchebnite-zavedeniya-na-sliven