Общество

Учредява се Българско сдружение на родовете от Македония

На празника Свети Дух в "София прес"

Учредява се Българско сдружение на родовете от Македония


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 юни 2012 г., в „София прес”, ул. "Славянска" 29, VІІ ет., 11 ч., на празника Свети Дух, и в Деня за почит на загиналите за освобождението на Македония ще бъде известено учредяването на Българско сдружение на родовете от Македония.


◊ ОБРЪЩЕНИЕ НА СДРУЖЕНИЕТО

Изследователите посочват различен брой на македонските бежанци в България, но със сигурност техните потомци днес надхвърлят един милион.

Независимо от времето на избухналите въстания и водените войни, пътят на преселниците винаги е насочен към Родината-майка с един и същ мотив – да се спасят от народностно обезличаване, запазвайки българското си име, език и култура.

В България те намират или създават нов дом и поминък, учредяват свои организации, с които напомнят в страната и чужбина за своите корени, страдания и мечти. В устава на Сдружението на родовете от Македония са възприети основните принципи, върху които са изградени сродни организации. По-специфични са целите и средствата, които ще преследва Сдружението, а именно: да развива, обогатява и популяризира културно-историческото наследство на българските родове от Македония, да съдейства за сближаване на гражданите от Република България, Република Македония и Република Гърция с едни и същи родови корени, да подпомага за превъзмогване на различията при тълкуването на миналото; да поставя проблемите на потомците пред български държавни институции и международни организации; да работи за защита на правата им извън страната и др.

Приетите от Сдружението средства за осъществяване на целите включват: провеждане на родови, землячески срещи и културно-просветни прояви; организиране на събори, чествания на исторически дати и събития; възстановяване, изграждане на паметни плочи и знаци; посещение по родните места и забележителни обекти; издирване на исторически извори за български родове от Македония и тяхното популяризиране чрез книги, брошури, списания, електронни издания, филми.

Ще се опитаме да изградим родолюбиво просветно-културно огнище за роднинско и съседско сближение и добруване. Дали замисълът ни ще пребъде, зависи от нас – учредителите, както и от вас – бъдещите членове и съмишленици на Сдружението.

Надяваме се заедно да успеем в благородното дело, следвайки посланието на Свети Апостол Павел от Светото писание: „Но всекиму се дава да се прояви у него Духът за обща полза; защото едному се дава чрез Духа слово на мъдрост, другиму – слово на знание, чрез същия Дух; едному – вяра, чрез същия Дух; другиму – дарби за лекуване, чрез същия Дух; едному – чудодействия, другиму – пророчество, едному – да различава духовете, другиму – разни езици, а другиму – да тълкува езици. Всичко това го произвежда един и същият Дух, като разпределя всекиму по отделно, както си иска. И както тялото е едно, а има много членове, и всички членове на едното тяло, макар и много, са едно тяло, – тъй и Христос; защото чрез един Дух сме кръстени в едно тяло, било иудеи или елини, било роби или свободни; и всички с един Дух сме напоени...”.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
02.06.2012 г. 17:11
Етикети:
родова паметпаметМакедония
землячески срещи
български корени
сдружение на родовете
генеалогия
български родове
Посетено:
2330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/14865-uchredyava-se-balgarsko-sdruzhenie-na-rodovete-ot-makedoniya