Общество

Отворено писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от проф. Велислав Минеков

Моля Ви да освободите от поста министър на културата г-н Вежди Рашидов

Отворено писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от проф. Велислав Минеков


Един очакван документ, доказващ моята теза за рекет от страна на министъра на културата. Следствие от тежко, незапомнено заседание на УС на СБХ


  

До
Министър-председателя на Република България
г-н Бойко Борисов





                 Г-н министър-председател,


Моля Ви да освободите от поста министър на културата г-н Вежди Рашидов.

Представям Ви доказателство за перфидното изнудване на моите колеги. Обществената подигравка, на която бяхме подложени ние, художниците, и Вие, министър-председателят, е негово авторско дело, негово художествено произведение. Уважавани от мен колеги и приятели бяха поставени в ситуация на унизителен компромис, на везната бе сложена наша съкровена мечта, Вашата дадена дума.

Надявам се, разбирате, че причината за исканата оставка не е само и единствено заради моралните щети, връхлетели нашия съюз. Причината не е и несъстоялият се опит за награди, нито дори срамът от нашите наведени глави. Документът, който прилагам, е само доказателство, но не и основният ми довод, дори след този пример за банален, калабрийски рекет. Причината е, г-н министър-председател, че тази одиозна личност е не само недостойна за подобен пост, тя е нежелана и неспособна. Развитието на българската култура се превърна в спирала на неговото лично величие, в парад на фарфаронщина, отразена в публичния присмех. Щетите не могат да се нарекат успех. Завърнаха се дори словата на Радой Ралин, оказа се пророк. Прочутата му епиграма бе превърната в девиз. Дори институцията, представлявана от Вас, бе осквернена и осмяна след омерзителен опит за слагачество и вярност.

Г-н Борисов, Вие вярвате ли в неговите качества, биография и политическа съпричастност? Намирате ли го за скромен и почтен? Запазете, ако е нужно, Вашето приятелство, но моля Ви, не го натрапвайте.

Г-н министър-председател, сред българските интелектуалци, сред хората на изкуството ще намерите можещия, достойния, почтения и уважаван министър, този, с когото ще се гордеем, дори и поставени във вечния стандарт на нашата нищета. Разширете кръга на Вашите съветници, потърсете разумните, сближете се с интелигентните. Все още има такива у нас.

И още нещо, г-н Борисов. Вие вече се досещате, аз не съм сам. Горд съм от достойната и безкористна подкрепа от личности. Това не е заплаха, това е и на Вас известен факт. Приемете ни, има ни. Да Ви припомня – нормалността и разумът не се измерват в бройка, мускули и килограми. Интелектът не е равен на бита.

Разчитам на Ваша адекватна реакция.

Ако е нужно ще Ви подсетя.

С уважение,
Проф. Велислав Минеков
Автор:
проф. Велислав Минеков
Публикация:
19.10.2011 г. 15:25
Етикети:
СБХБойко БорисовВежди Рашидовотворено писмообщество
министър на културата
оставка
почетен член СБХ
проф. Велислав Минеков
Посетено:
5050
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/13380-otvoreno-pismo-do-ministar-predsedatelya-na-republika-balgariya-g-n-boyko-borisov-ot-prof-velislav-minekov