Общество

Спорът за сградата на ул. "Шипка" 6 приключи в полза на художниците

Дългогодишната история на битките за сградата на ул. „Шипка“ 6 приключи

Спорът за сградата на ул. "Шипка" 6 приключи в полза на художниците


Съюзът на българските художници съобщава, че дългогодишната история на битките за сградата на ул. „Шипка“ 6 приключи.

На днешното си заседание правителството прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху галерията на сдружение „Съюз на българските художници".

Четиридесетгодишният спорен казус за сградата - символ на българското изобразително изкуство, започва още с построяването й през 1972 година. Съюзът на българските художници, като инвеститор в построяването на галерията и СУ отдавна водят преговори за разумно разрешаване на възникналия помежду им конфликт. Активните мерки и разговори бяха наложени и от последното решение на Върховния касационен съд.

Постепенно бе осъзната на всички нива необходимостта от запазването на функциите на СБХ и определящата му роля в художествения живот на страната. Отнемането на сградата на "Шипка" 6 би представлявало край на дейността му.

Председателят на СБХ Любен Генов и ръководството на Съюза благодарят на българското правителство, лично на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на културата Вежди Рашидов, на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и на областния управител на София-град Данаил Кирилов за безрезервната им подкрепа към изобразителното изкуство. Днешното решение на Министерския съвет доказа волята и желанието на настоящото правителство да вземе решения, които най-сетне да удовлетворят двете институции.

СБХ изразява признателността си към предишните ръководства на Съюза и към ректора на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ професор Иван Илчев за добронамереността и активната им позиция при решаването на спора.

Чрез справедливо овъзмездяване на СУ „Св. Климент Охридски” с друга сграда и чрез предоставянето на "Шипка" 6 на законния му собственик, държавата демонстрира отношение и загриженост към националната ни култура и наука.

От септември 2011 Съюзът на българските художници, най-старата професионална творческа организация, която се издържа изцяло от собствени приходи, ще продължи свободно да изпълнява национално отговорната си политика в областта на изобразителните изкуства.

За художниците днешния ден е истински празник и ден на надежда, че усилията им имат смисъл.

Автор:
СБХ
Публикация:
15.09.2011 г. 11:38
Посетено:
2762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/13140-sporat-za-sgradata-na-ul-shipka-6-priklyuchi-v-polza-na-hudozhnitsite