Общество

Второ отворено писмо до Министерството на културата

Относно: Националното участие на България на Венецианското биенале

До
Министъра на културата
на Република България
Вежди Рашидов



Второ отворено писмо

Относно: Националното участие на България на Венецианското биенале



Уважаеми г-н Министър,

Отговорът на първото писмо, публикуван на сайта на ръководеното от Вас министерство, по повод националното представяне на Венецианското биенале тази година, подписано от представителите на 19 институции от областта на художествената култура, е не само неразбираем и неточен. Обратно на практиката всяка административна структура да дава ясен отчет за действията си, изнесеното натрупва още повече въпроси, които сме длъжни да зададем.

След заявлението, че „Министерството на културата на Република България нито е определяло, нито е предлагало, нито е журирало, нито е финансирало, нито е включвало в каквато и да е своя програма участието на тримата български художници на Венецианското биенале през 2011 г.”, възниква въпросът как министерството е отговорило на добре познатите и у нас изисквания за национално участие в биеналето? Държим да разберем по какъв начин и с какво то или някой негов служител са се ангажирали всъщност и оттам са ангажирали официално страната ни, след като е известно, че без участието на упълномощена държавна структура национално представителство е невъзможно.

В отговора на министерството се твърди, че „Министерството на културата е дало единствено логистична подкрепа за тримата български художници”. В случая не става ясно в какво се състои тя. Оказана ли e подобна подкрепа и на поканения (избран или назначен и от кого) чуждестранен куратор? Запознато ли е министерството с концепцията му за българско национално представяне на биеналето и не е ли редно проектът му да се огласи публично?

Подчертава се, че „Право на частните дарители, на авторите на проекта и на куратора е да изберат творците, които да спонсорират… За нас e важно, че на биеналето във Венеция ще има българско участие, а това, че то не е финансирано от българския данъкоплатец, не го прави по-малко значимо”. Не означава ли това, че министерството абдикира от отговорността си за национално представителство? В случай, че частното финансиране на един национален проект, се явява критерий за определяне на участниците му, подобна клауза би следвало да е фиксирана в документите на министерството – неща, на които категорично отказваме да вярваме. В практиката вече има не един случай при невъзможност даден проект да се финансира от държавата, спонсориране успешно да се търси след одобряване и приемане на конкурс на изпълнителите му – куратори и художници. Иначе, както отбелязахме в отвореното си писмо от 27 март т.г., националното представителство се превръща в обект на покупко-продажба, отговорност за която носят всички замесени страни.

Настояваме за широко оповестяване от Министерство на културата на Република България на проекта за Българско национално участие на Венецианското биенале през 2011 г. и пресконференция в отговор на зададените и нововъзникнали въпроси. Форматът на съобщение на сайта на министерството или интервю пред избрана медия се оказа крайно неизчерпателен, позволяващ неясни и често некомпетентни твърдения, внесли основателни съмнения в начина на работа на министерството.



. Доц. Александър Кьосев, председател на борда на Академичната лига за Югоизточна Европа
. Весела Ножарова, заместник-председател на фондация „Изкуство – дела и документи”
. Весела Христова-Радоева, председател на Асоциацията на културните мениджъри в България
. Веселина Сариева, директор на фондация „Отворени изкуства”
. Владия Михайлова, куратор в Галерия "Васка Емануилова"
. Диана Попова, автор на „Музей в ефира”, БНР
. Дора Дончева, собственик и мениджър на галерия „Буларт”
. Емил Миразчиев, Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”, Сдружение „Изкуство днес”
. Проф. Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници
. Йово Панчев, основател на Независимата платформа за култура и съвременно изкуство „Студио Даухаус”
. Д-р Мария Василева, главен уредник в Софийска градска художествена галерия
. Ивана Ненчева, представител на Независимото пространство за съвременно изкуство “The Fridge”
. Недко Солаков, художник, носител на награда от 52. Венецианско биенале, 2007
. Ния Пушкарова, управител на сдружение „ИМЕ”
. Светлана Куюмджиева, куратор в галерия „Кредо Бонум”
. Ярослава Бубнова, директор на Института за съвременно изкуство – София


_____________________________

* Второто отворено писмо е заведено в Министерството на културата под № 94-00-0716 / 15.04.2011.

Автор:
Публикация:
18.04.2011 г. 18:26
Посетено:
2075
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/12185-vtoro-otvoreno-pismo-do-ministerstvoto-na-kulturata