Общество

"Щастие за всички" - публична лекция от Геше Тензин Дхаргйе

По поръчение на Негово Светешейство XIV-тия Далай Лама и по покана на Будистка общност в България

"Щастие за всички" - публична лекция от Геше Тензин Дхаргйе


◊ СЪБИТИЕТО

Публична лекция „Щастие за всички”
от Геше Тензин Дхаргйе

26.03.2011 г.
зала на фондация „Мисия България”
гр. София, ул. “Васил Друмев” № 37.


Посещението на Геше Тензин Дхаргйе е първо за страната ни и се прави по поръчение на Негово Светешейство XIV-тия Далай Лама и по покана на Будистка общност в България.


◊ ЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ

Как да постигнем щастие в условията на световна икономическа и духовна криза?!... Криза, която поставя на изпитание човешките взаимоотношения, любовта и състраданието, а ежедневното ни оцеляване чрез грубо материалното притъпява сетивата ни за духовното.

Всички се стремим към щастие, без да знаем къде е то и как да го постигнем...

„Как да постигнем щастие днес в България?” – отговорът на този въпрос ще ни разкрие Геше Тензин Дхаргйе, основател и директор на Международния институт за висши тибетски изследвания (IIHTS) в Хютенберг, Австрия. Институтът е единствен по рода си в света и е създаден под патронажа на Негово Светейшество Далай Лама, с подкрепата на правителството на Австрия и на проф. Хайнрих Харер, автор на бестселъра “Седем години в Тибет”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГЕШЕ ТЕНЗИН ДХАРГЙЕ

Тензин Дхаргйе е роден в Индия. След китайската окупация през 1959 г. родителите му са принудени да напуснат Тибет и да избягат в изгнание. На деветгодишна възраст постъпва в манастира „Сера Мей” в Южна Индия като ученик на Негово Високопреосвещенство Йонгзин Линг Ринпоче, 97-ми висш представител на традицията „Гелугпа”, учител на Негово Светешейство XIV-ия Далай Лама. Тензин Дхаргйе преминава обучение в петте основни категории на будистката наука, философия и религия, “Логика”, “Усъвършенстване на Мъдростта”, “Средния Път”, “Метафизика” и “Етични дисциплини”. На осемнадесетгодишна възраст е избран за учител на монасите в „Сера Мей” и преподава там от 1986 до 1995 г. Девет години по-късно полага успешно изпит за научната степен “Геше Ларампа” (Geshe Lharampa), еквивалентна на доктор по философия - най-високото ниво в будистките учения от традицията „Гелугпа”. Междувременно неговите изключителни познания и дарби са признати от трите най-известни манастири от тази традиция – „Сера Мей”, „Дрепунг” и „Гаден”. Така той се превръща в един от най-големите съвременни будистки философи, преподаватели и учени. През 1997 г. XIV-ият Далай Лама кани Геше Дхаргйе в Дарамсала, Индия, където го благославя с доживотната мисия на будистки духовен учител – Лама, който да изгражда мостове между културите.

Оттогава Геше Дхаргйе пътува из цяла Европа, Азия и САЩ, изнасяйки лекции и оставайки верен на мисията си да проповядва за любовта, състраданието и братството между всички живи същества. През 2010 г. организира семинари в Любляна (Словения), Будапеща (Унгария) и Братислава (Словакия).

Геше Тензин Дхаргйе е основател и на будисткия център “Тчекчен Дхо-нгаг Челинг” в Залцбург. Първите си лекции върху будистката наука, медицина и философия изнася в Европа преди 15 години. През 1999-2000 г. преподава в Университета на Вирджиния, САЩ, работейки заедно със световноизвестния тибетолог проф. Джефри Хопкинс. През октомври 2002 г. участва в организирането на ритуала „Калачакра” (Kalachakra) в Грац, Австрия. В грандиозното събитие се включват представители на повече от 72 страни, а то е отбелязано с невиждан успех.


Билети на касите на ТИКЕТПРО, в залата на 26.03.2011,
Както и в редакцията на вестник “СВРЪХестественото”.
Предварителни заявки - на моб.тел. 089 9605034
Автор:
Будистка общност в България
Публикация:
18.03.2011 г. 10:09
Посетено:
3284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/11910-shtastie-za-vsichki-publichna-lektsiya-ot-geshe-tenzin-dhargye