Общество

Защо се разрази този скандал и кому бе нужен той?

Въпроси откъм Горна Оряховица

Признавам си, че този сапунен сериал, свързан със 17-годишната Боряна Нешева от Лясковец, започва да омръзва. Вярно е, Горна Оряховица отново влезе в националния медиен обмен, макар и с лоша новина. За града писаха всички водещи вестници, осъществи се десант на тв екипи, като лично аз видях хора на btv и Тв 7, но съзнанието ми се изпълва с тревожни и неприятни чувства.

Защо се разрази този скандал? Кому беше нужен той? Така ли хората от страната трябваше да разберат какво става в МБАЛ „Свети Иван Рилски” и по-точно в неговото АГ? Ако лекарите-гинеколози, начело с д-р Стефан Лазаров, който така и не стана шеф на търновското АГО, и неговите колеги, прочули се с тази драма - са виновни, защо срещу тях няма повдигнато обвинение в съда? Защо само бяха разкарвани до ареста като циркови мечки от 20 служители на ГДБОП на 1 декември и след това бяха захвърлени, за да четат и слушат всеки ден за себе си какви престъпници са? Каква бе целта с четенето на СРС-та в парламента на 3 декември от министър Цветанов в явно нарушаване на чл. 34 от Конституцията, при това на реплики между колеги, извадени от контекста? Да намразим лекарското съсловие или да бъдем потресени като ресорния министър д-р Стефан Константинов?

Вече се забрави, че на 6 декември ОбС в Горна Оряховица, принципалът на болницата, се събра на извънредно заседание. ОбС не е съд, нито революционен трибунал, за да отсъжда, но от краткото заседание разбрах, че медицинският управител д-р Миролюб Кожухаров умело и достойно защитава позицията и поста си, задавайки поредния неудобен въпрос – защо като лидер на СДС е бил подслушван, заедно с кмета - низвергнатият от ГЕРБ инж. Йордан Михтиев, единствен дарил семейство Памукчиеви със 100 лева помощ за Коледа?

Добре е, че от 7 декември тръгна подписка в защита на горнооряховската болница. Така с известно закъснение обществеността на града демонстрира загриженост за здравното заведение, обслужващо целия регион, събирайки над 4000 подписа, а на 23 декември и самият ОбС, без представителите на ГЕРБ, гласува декларация в подкрепа на местните лекари.

Но ние така и не разбрахме нито позицията, нито мотивите на Боряна Нешева, ученичка в ПТГ „Васил Левски”, да се жалва от медиците, потърсила помощта им на 28 ноември, станали впоследствие синоним на престъпна небрежност. Напротив, майка й отказа изявление пред btv, а от 9 декември полицията обгрижва най-важния свидетел в драмата - Боряна, за да не се разприказва преждевременно.

В добавка потърпевшата се крие при бащата на своя любим - Илиян Памукчиев, докато приятелят-ром Стефан Памукчиев излежава присъда за побой в затвора Белене, от който излезе предсрочно за Коледа. Бременността на ученичката се оказа нежелана и нерегистрирана, като дори майката на Боряна не е знаела, че дъщеря й ще има дете.

А в обществото витаят различни версии за случилото се, които в своята същност опират до факта как един спонтанен аборт (при това в най-опасната, четвърта степен) на плод в мозъчна смърт на 25 седмици, според петорната съдебно-медицинска експертиза от 20 декември, води до омаскаряването на политически опонент и медицински управител, преживял с два гласа поредния опит за преврат срещу себе си, до елегантното отстрелване на д-р Лазаров от шефското място на АГО в търновската болница „Стефан Черкезов” на 3 декември, както и до сриване авторитета на 115-годишната  болница в железничарския град, обслужваща 200 пациента дневно, с 900 раждания на бебета годишно, след който може да последва намаляване на бюджета й, и дори нейното закриване.

Оправданието с лошите резултати от финансовия одит на д-р Миролюб Кожухаров от 2008 г. е най-удобното, за което всеки заинтересован може да се досети. Но ако се стигне дотам, няма да са малко хората, които ще се запитат с основание – „Това ли бе цената, която трябваше да платим за боричкането на силните на деня?!”

Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
04.01.2011 г. 16:21
Етикети:
Посетено:
1745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/11456-zashto-se-razrazi-tozi-skandal-i-komu-be-nuzhen-toy