Общество

"Коледа в кутия" – една изключително успешна премиера за България!

Да бъдем човеци!

"Коледа в кутия" – една изключително успешна премиера за България!


Мило българско дете,
ето че отново Коледа дойде.
В този чудно хубав ден
поздрав приеми от мен.
В тази мъничка кутия
искам аз надежда и любов да скрия.
Да обиколи света и да стопли твоята душа.
Радост да огрее твоето лице,
пожелавам си го от сърце!

Пламена Тегетмайер, Нюрнберг


Колко много радост достави идеята „Коледа в кутия” за България на всички участници в нея! Тя надмина по успех и най-смелите ни очаквания, в тази първа година на провеждането си.

Скъпоценни и трогателни, всяка за себе си, всяка за определено дете, кутии от Германия и Линц набираха височина и пространство в дома на семейство Кампс през двата месеца на протичане на акцията.

Красива коледна хартия, бляскави панделки, разноцветни поименни етикети, за да не се загуби куклата на Вяра, слончето за Марин, розовото (какво друго!) яке за Милена...

Картички и писъмца към подаръците: „Дано ти хареса...”, „С мама избрахме това за теб...”, „Моята баба купи тази година повече подаръци”, „Можеш ли да пишеш вече, нарисувай ми твоята елха...”...

Подаръците ни ще зарадват 344 малчугана, отрастващи в шест български Дома за деца, лишени от родителска грижа:

1. ДДЛРГ "П. Р. Славейков", гр. София
2. Детски комплекс "Вяра, Надежда и Любов" - с. Кичево
3. Дом за деца „Велика и Георги Ченчеви” - гр. Севлиево
4. ДДЛРГ "Детелина" - гр. Шумен
5. ДДЛРГ "Слънце" - гр. Каспичан
6. ДДЛРГ в с. Страхилово

Децата от Българските училища в Мюнхен, Нюрнберг и Линц подготвиха поименни коледни кутии.

Много пакети пристигнаха по поща или през българската  църква и училище в Мюнхен от българи, живеещи в Германия, техни роднини, приятели, съседи. Тези подаръци също вече имат етикетче с получател.

Два немски класа на Европейското училище в Мюнхен обявиха инициативата за Коледна акция на класа, приготвяха подаръци и писаха писъмца заедно с класните си ръководители.

Професионално училище за деца със специални нужди в Пфафенхофен изпрати мили подаръци за деца, кореспондиращи им по възраст.

Благодарим от сърце на г-н Янислав Тотев, управител на фирма DSV Road GmbH за България, който безвъзмездно превозва немските и австрийски подаръци до България.

344-те индивидуални подаръка се транспортират на три високи палета, подредени по Домове и ред на посещенията в тях.

По-нататъшният транспорт на коледните пакети по домове е организиран от нас, сем. Кампс, така, че между 22 и 28 декември, заедно с ръководство на Обществен фонд „Детство” лично да подарим коледните кутии на всяко дете. Благодарим на дарителите от Българско училище в Мюнхен за щедрата финансова подкрепа за акцията!

Предиобедни са уговорените срещи в домовете с мънички – гр. Каспичан, с. Кичево, с. Страхилово, за да има време за песнички, разопаковане и радост, обяд и следобеден сън за развълнуваните малчугани.

В следобедите ще посетим по-големите.

При много от подаръците при тези срещи ще мога да разкажа на детето получател за едно друго момиче или момче, мило семейство, което с радост е приготвило коледната кутия и чака писъмце от него.

За да може акцията да постигне своя замисъл – да бъде едно начало, на радост и хубав контакт за децата и нови възможности и инициативи, да се помогне целево на отрастващите без ласка от мама и татко българчета.

Дано времето е с нас и коледният бус не затъва в преспи сняг! :)

 

По акцията беше събрана и изпратена коледна украса за Дом „Детелина” в гр. Шумен.

След отправен призив за участие през страниците на ДАБЧ и АБУЧ към българските училища и общности в чужбина, акцията се разрасна неимоверно още в тази първа година на провеждането си. В "Коледа в кутия" се включиха мащабно българските училища в Лас Палмас, Ларнака, Лайден, Брюксел, Шарлот - Северна Каролина, четирите български училища в Лондон и други.

Те изпращат подаръчни кутии към координаторите на инициативата - Фонд "Детство" и Фонд "Свети Никола" или към Домове, с които са контактували.

 
Благодарим от сърце на всички, които тази Коледа съумяха да почувстват едно чуждо дете като свое, да му посветят времето за избиране на подарък и писане на мило писъмце, с мисълта  за него, само за него, както даряваме близък човек.


ВЕСЕЛА КОЛЕДА, мили приятели по света,
Ви пожелават

Българско училище „Пaисий Хилендарски” в Мюнхен

Българска православна църковна община „Св. Климент Охридски” – Мюнхен

Светлана и Щефан Кампс.


Нека са живи и пребъдат милосърдието и любовта в нас, защото те са чудото, което осмисля житейския ни път – да бъдем добри човеци!

Автор:
Светлана Кампс, PR, Българско училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски”
Публикация:
17.12.2010 г. 21:36
Посетено:
3672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/11416-koleda-v-kutiya-edna-izklyuchitelno-uspeshna-premiera-za-balgariya