Общество

Откриване на паметна плоча на актьора Петър Василев

Той бе живата история не само на българския театър, но и на българската култура през последните 75 години

Откриване на паметна плоча на актьора Петър Василев
Петър Василев в ролята на Исак от "Иванко" на Васил Друмев, постановка Георги Стаматов


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на паметна плоча на актьора Петър Василев

На 9 октомври, събота, в 11.00 ч., на бул. “Евлоги Георгиев” № 39,
по повод 99 години от рождението му, ще бъде открита паметна плоча на актьора Петър Василев пред дома, в който е живял повече от половин век.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕТЪР ВАСИЛЕВ

Петър Василев е роден на 9 октомври 1911 г. в с. Сладък кладенец, Старозагорско. Оставил е в историята на националния ни театър значителна следа с изиграните над 300 роли в театъра, киното и в телевизията през дългия си творчески път. Той бе живата история не само на българския театър, но и на българската култура през последните 75 години.

Първите си стъпки в театъра прави в Драматическата студия при Българската въздържателна федерация под ръководството на най-великите драматични актриси на България – Адриана Будевска и Роза Попова. Професионалния си актьорски път Петър Василев почва във Варненския общински театър (1934-1939 г.). След това е актьор в драматичните театри в Пловдив (1939-1943) и Русе (1943-1945).

В Народния театър е поканен за дебют по препоръка на великия негов учител, а по-късно негов директор, режисьор и партньор Стоян Бъчваров. На сцената на първия театър на България Петър Василев дебютира през 1944 г. в пиесата “Часовникар и кокошка” на Иван Кочерга. До 1989 г. е в щата на театъра, а след това продължава да играе на договори. За последен път публиката на Народния театър “Иван Вазов” го гледа през 2004 г. в грандиозния гала-спектакъл “Театърът пътува”, посветен на стогодишнината на Народния театър - 29.10.2004 г.

През 75-годишния си творчески път е работил с 5-6 поколения актьори, режисьори, сценографи, драматурзи, сред които са и най-ярките представители на театралния небосклон – Кръстьо Сарафов, Стоян Бъчваров, Георги Стаматов, Иван Димов, Петя Герганова, Владимир Трендафилов, Зорка Йорданова, Марта Попова, Никола Попов, Никола Балабанов, Олга Кирчева, Никола Икономов, Стефан Гецов, Мила Павлова, Йордан Матев и много други. С режисьори от ранга на Н. О. Масалитинов, Юрий Яковлев, Александър Иконографов, Хрисан Цанков, Николай Фол, Стефан Сърчаджиев, Боян Дановски, Кръстьо Мирски и много други. Близък приятел на Николай Лилиев,
Симеон Радев, Михаил Арнаудов, Рачо Стоянов, Чудомир, Вичо Иванов, Георги Караславов, Петър Горянски, Трифон Кунев, Атанас Далчев, Данаил Дечев, Васил Бараков, Златьо Бояджиев, Панчо Владигеров. За много от тези именити творци Петър Василев остави и писмени спомени.

Участвал е в много телевизионни и радиопредавания, филми, в Българския есперантски театър с ръководител Кирил Дражев. С тази трупа играе във Виена, Атина, Лондон, Ленинград – сега Петербург, Хелзинки, Копенхаген, Хамбург, Будапеща и на много други места по света.

Сред паметните роли в биографията на актьора са: Исак в “
Иванко” на Васил Друмев, Цървенака в “Снаха” на Георги Караславов, Нароков в “Таланти и поклонници”  на Ал. Островски, Златил в “Боряна” на Йордан Йовков, Хаджиев в “Златната мина” на Ст. Л. Костов, Гаврило Тръбача в “Егор Буличов” на Максим Горки, Свистиков в “Сенки” на Салтиков-Щедрин, Кокичков в “Милионерът” на Йордан Йовков и много други.

Автор:
Мария Томова
Публикация:
08.10.2010 г. 15:06
Етикети:
Посетено:
2871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/10857-otkrivane-na-pametna-plocha-na-aktyora-petar-vasilev