Общество

Отворено писмо

По повод обединяването на театър, опера и филхармония във Варна

До:
Кмета на град Варна г-н Кирил Йорданов
Депутатите от Трети многомандатен избирателен район
Комисията по култура, медии и гражданско общество  в Народното събрание
Министъра на културата Вежди Рашидов
Зам.-министъра на културата Митко Тодоров
Председателя на комисията по култура към ОбС доц. Константин Трошев
Председателя наОбщински съвет на град Варна г-н Николай Апостолов
Управителя на Варненска област г-н Данчо Симеонов
Зам.-кмета на Община Варна г-н Коста Базитов
Директора на общинска дирекция „Култура” г-н Румен Серафимов
Председателите на варненските структури на политическите сили ГЕРБ, БСП, ДСБ, СДС, Атака, ДПС, НДСВ, РЗС
Местни и национални медии


ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми Госпожи и Господа,


С огромно огорчение изразяваме разочарованието си от недостойната ситуация, в която сме въвлечени. Проведените срещи с участието на министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Община Варна бяха опит за преодоляване на конфликтите в новообразувания Театрално-музикален продуцентски център. Решението за обявяване на нов конкурс за директор създава условия съществуващото напрежение да продължи почти до края на годината. Подобна ситуация няма да бъде от полза нито една от засегнатите страни. Ще продължат всекидневните конфликти, ще се блокира нормалната работа, ще се накърнява систематично авторитета на институтите и в крайна сметка ще се акумулират по-малко приходи от тяхната дейност.

Ето защо, след развитието на събитията от 30.09.2010 г., сме принудени отново да потвърдим и допълнително да аргументираме нашата позиция. А тя се изразява в следното:
Заявяваме, че категорично не приемаме действията на Министерството на културата за обединяването на театър, опера и филхармония във Варна.
Нашето становище се основава на следните аргументи: 

1. Направените промени не кореспондират с ясна стратегия, която да очертава дългосрочното развитие на културните институти. В тази връзка Министерството на културата не е изпълнило изискването на чл. 2а от промените в Закона за закрила и развитие на културата от 2006 г. В него е записано: “Министерският съвет по предложение на министъра на културата приема Национална стратегия за развитието на културата за срок 10 години”.

2. С Постановление № 152 за преобразуване на държавните културни институти на практика се заличава съществуването на филхармоничен оркестър във Варна.
 
3. Новосъздаденият Театрално-музикален продуцентски център обезличава съществуването на Варненска опера и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Изразявайки своето несъгласие с действията на Министерството на културата по конкретния проблем, ние не отричаме необходимостта от реформиране на културния сектор, но настояваме реформата да се осъществява чрез ясни, прозрачни и законосъобразни действия. В противен случай съществува реален риск в близко време отново да бъдем свидетели и потърпевши от нови актове, които ограничават създаването и разпространението на художествена култура.

Водени от своята загриженост за бъдещето на българската култура и изкуства настояваме:

1.
Министерството на културата незабавно да се ангажира с конкретен срок за изготвяне на Национална стратегия за развитие на българската култура.
2. До изготвянето на Националната стратегия за развитие на българската култура, да се преустановят законодателните инициативи в тази сфера.
3. Да се отмени незабавно Постановление № 152 като противоречащо на Закона за закрила и развитие на българската култура.
4. След широк и интензивен дебат, в най-кратки срокове, да се приемат краткосрочни антикризисни мерки, които да оптимизират издръжката на културните институти.
5. Незабавно да бъде изготвено споразумение между министерството на културата и Община Варна, което да регламентира споделянето на финансовите отговорности при издръжката на двата културни института.
6. Министерство на културата и Община Варна да изготвят дългосрочна програма, чиято цел да бъде решаването на проблема със зали за работа на Варненска опера и Варненска филхармония. 

Убедени сме, че посочените дейности няма да представляват заплаха за финансовата стабилност на държавата и Община Варна, а ще създадат пълноценни условия за провеждането на обмислена и резултатна реформа в сферата на културата. В противен случай обричаме поколения да изплащат последиците от безотговорните действия, родени от икономическата и политическа конюнктура.


С уважение и в очакване на Вашата реакция.


В подписката, подкрепяща Отвореното писмо, са се включили десетки театрали, музиканти, художници и други интелектуалци

Организатор - Петър Янков - художник, тел. 0899735208
Автор:
Публикация:
02.10.2010 г. 15:48
Етикети:
Посетено:
1770
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/10814-otvoreno-pismo