Общество

“Вечер на Стъпките” – тържествено закриване на лятна академия "Стъпка за България 2010"

Официална заключителна вечер, отворена за външни гости

◊ СЪБИТИЕТО

На 02.09.2010 г. от 18:30 часа, ще се проведе “Вечер на Стъпките” – тържествено закриване на лятна академия “Стъпка за България 2010”, една програма на младежката Фондация "Стъпка за България".

Академията се провежда за четвърта поредна година. В продължение на две седмици младежи в неравностойно положение от цялата страна се обучават на практични и технологични умения за самостоятелен живот и професионално развитие от чуждестранни и български доброволци.


◊ ПРОЕКТЪТ

В учебно-почивна база "Русалка" край гр. Варна 41 младежи от 6 дома в страната се обучават на английски език, компютърна грамотност, лични финанси, предприемаческа дейност и професионално развитие. Техни преподаватели са над 20 доброволци на възраст от 17 до 30 години от България, Великобритания, САЩ, Норвегия и Полша. Акцент в тазгодишната академия са ученическите бизнес проекти, в които младежите работят по групи, за да разработят свои проекти. Някои от тях подготвят "Вечерта на Стъпките", а други се занимават с екологични инициативи и маркетинг в туризма. Участниците вече имаха възможност да представят част от постиженията си в Aкадемията пред американския посланик в България, г-н Джеймс Уорлик.

Лятната академия е създадена през 2007 г. по инициатива на български студенти в Харвардския университет. Първоначалната идея е да се привлекат чуждестранни студенти – харвардски възпитаници – като доброволци в България, които да обучават младежи в социално-затруднено положение на английски, работа с компютър и практични умения за намиране на подходяща работа. Оттогава програмата се обогатява значително с нови курсове и участници, като тази година акцентът е върху кариерното планиране и развитието на предприемачески умения у младежите.

В програмата са включени и допълнителни кръжоци и образователни дейности, осигурени от партниращи организации, сред които "Изкуството да живееш", Българска Йога асоциация, АРИЗ 7 (Асоциация за развите на изкуствата и занаятите 7), и Хотел Helios Spa & Resort. Реализацията на академията е възможна благодарение на редица спонсори и донори, сред които Швейцарското консулство в Бостън, Българо-американски културен център Мадара, Българо-американската търговска камара, ОМВ, Комисия Фулбрайт – България, Каолин и CareerSpeeder.

По време на “Вечерта на стъпките” участниците в тазгодишната програма ще покажат свои постижения от учебните часове и творческите кръжоци. Очакваме официални гости, медийни представители, партньори и приятели да отпразнуват с нас успехите ни това лято.

Автор:
Радина Маринчева, Фондация "Стъпка за България"
Публикация:
31.08.2010 г. 22:30
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/10613-vecher-na-stapkite-tarzhestveno-zakrivane-na-lyatna-akademiya-stapka-za-balgariya-2010