Общество

Четвърто издание на лятна академия "Стъпка за България 2010"

За децата на България ще работят доброволци от България, Великобритания, САЩ, Норвегия и Полша

◊ СЪБИТИЕТО

За четвърта поредна година младежи в неравностойно положение от цялата страна ще се обучават на практични и технологични умения за самостоятелен живот и професионално развитие от чуждестранни и български доброволци, по време на лятна академия „Стъпка за България 2010”, организирана от Фондация "Стъпка за България".

Лятната академия е създадена през 2007 г. по инициатива на български студенти в Харвардския университет. Първоначалната идея е да се привлекат чуждестранни студенти – харвардски възпитаници – като доброволци в България, които да обучават младежи в социално-затруднено положение на английски, работа с компютър и практични умения за намиране на подходяща работа. Оттогава програмата се обогатява значително с нови курсове и участници, като тази година акцентът е върху кариерното планиране и развитието на предприемачески умения у младежите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЯТНАТА АКАДЕМИЯ

В продължение на две седмици от 22.08. до 04.09.2010 в учебно-почивна база край Варна 40 младежи от 6 дома в страната ще се обучават на английски език, компютърна грамотност, лични финанси, предприемаческа дейност и професионално планиране. Техни преподаватели са над 20 доброволци на възраст от 17 до 30 години от България, Великобритания, САЩ, Норвегия и Полша.

Акцент в тазгодишната академия са ученическите бизнес проекти, в които младежите работят по групи, за да разработят свои проекти на конкурентен принцип – най-добрите проектни предложения получават съответния бюджет за изпълнение. Допълнителни кръжоци и образователни дейности се осигуряват от партниращи организации, сред които "Изкуството да живееш", Българска Йога асоциация и други.

Реализацията на академията е възможна благодарение на редица спонсори и донори, сред които Швейцарското консулство в Бостън, Българо-американски културен център "Мадара", Българо-американската търговска камара, ОМВ, Каолин и CareerSpeeder.

На 02.09.2010 г. участниците в академията ще представят резултатите от своята работа на официална заключителна вечер, отворена за външни гости.

Автор:
Радина Маринчева, Фондация "Стъпка за България"
Публикация:
25.08.2010 г. 14:59
Посетено:
1710
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/10595-chetvarto-izdanie-na-lyatna-akademiya-stapka-za-balgariya-2010