Общество

Благотворителна изложба-базар "Всяко дете е специално" в галерия "Н. Шмиргела"

Изцяло подготвена от родители на деца със синдром на Даун, аутизъм, церебрална парализа

◊ СЪБИТИЕТО

Благотворителна изложба-базар
„Всяко дете е специално и има нужда от обич!”


30 май 2010, неделя, 11:00-14:00 часа
Адрес: ул. „Ген.Паренсов” 30 (ъгъла с бул. ”Евлоги Георгиев” 85)

„Всяко дете е специално и има нужда от обич!” е мотото на благотворителната изложба-базар, организирана от Център-ателие „Николай Шмиргела”.

Експозицията е необикновена, защото е изцяло подготвена от родители на деца, изискващи специално внимание и грижи (синдром на Даун, аутизъм, церебрална парализа).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

По идея на Галерия „Н. Шмиргела” всяка майка ще вложи уменията, обичта... и деликатната си молба за подкрепа, в нещо, което умее – от бродерия, през пачуърк, до питка и малки кексчета. Майката е един от най-големите творци в природата, защото отглеждането на всяко дете е изключително труден и изискващ творчески подход процес.

Експозицията е изключително позитивна, като самите деца, шарена като живота им..., вкусна като целувките им.

Според организаторите няма "по" и "най" специални деца, защото всяко дете е изключително. Има семейства, в които ситуацията изисква истинска морална и материална подкрепа. Има майки, чието ежедневие е още по-уморително, защото е допълнено с тревогата и умората от посещенията на различни терапии, необходими за подобряване състоянието на рожбите им.

В Галерия „Н. Шмиргела” са убедени, че децата, чиито диагнози стряскат с неизвестността си, всъщност са малки ангели, дошли да направят обществото ни – вас, мен, теб – по-добри, човечни. С огромната обич и топлина, които щедро раздават, те стоплят и най-закоравелите сърца, докато потекат сълзи на признателност, че изведнъж сме открили колко необикновено ценно явление е животът и колко е важно как го изживяваме – във взаимно уважение и толерантност или себичност и отчуждение...

Децата нямат нужда от съжаление, а от обич и уважение, защото те винаги са нашите учители в голямото училище, наречено живот, в най-тежките уроци за човечност и личностно развитие. Ако посетителите на изложбата базар решат да подпомогнат родителите, събраните средства ще бъдат използвани за терапиите на всяко едно от децата.

Акцент на базара е спонтанно възникналият щанд на приятели на децата – творци, доброволно подкрепящи с работите си семействата.

Изложбата–базар ще продължи до 6 юни
Център-ателие „Николай Шмиргела”
Ул. „Ген. Паренсов” 30
Работно време: вт.-пет. 14:00-19:00 часа; съб. 11:00-14:00

За контакти:
. Куратор: Илка Пейчева – 0895 839 229
. Йовка Христова, родител, участва с ръчно изработен пачуърк – 0899 198 669

Автор:
Център-ателие „Н. Шмиргела”
Публикация:
28.05.2010 г. 23:51
Посетено:
1617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/10095-blagotvoritelna-izlozhba-bazar-vsyako-dete-e-spetsialno-v-galeriya-n-shmirgela