Разни

Позиция на ПУ „Паисий Хилендарски”: по проблемите на българския правопис и за пълния член в българския език

Съобщение за медиите

ПОЗИЦИЯ НА ПУ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”:

Внушенията в медиите, че преподавател иска промяна в пълния член, уронват престижа на висшето училище

Неверни и некоректни са тиражираните информации в медиите, че преподавател от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” иска премахване на пълния член в българския език. Това е официалната позиция на висшето училище по повод начина на отразяване на конференцията „Език – литература – обществени институции” във в. „Монитор”.

В броя на вестника от 27 ноември 2009 г. – ден след откриване на научната конференция в Пловдив, бе отпечатана уводна статия със заглавие „Българският остава без пълен член” с автор Ели Крумова. За изключително кратко време това заглавие бе тиражирано в различни модификации в други медии, а в последствие предизвика и анкети по интернет форуми, телевизии и вестници с единствен въпрос „За или против пълния член?”. Подобно внушение е некоректно и неправилно, защото:

1. В дните на конференцията са се дискутирали теми по правописни въпроси, а не както се твърди в статията, че „езиковеди от 14 университета променят граматиката”. Този акцент е бил изтъкван многократно пред медиите от модераторите доц. д-р Красимира Чакърова и доц. д-р Елена Гетова, като за това свидетелства и съдържанието на програмата, публикувана в сайта на Филологическия факултет и разпространена в линк в съобщението до медиите от 25 ноември т.г. Очевидно някои журналисти са направили собствен прочит на новината, което създава грешна представа за целите на конференцията и променя дневния ред на дискусиите.

2. Цитираното в статията във в. „Монитор” мнение на доц. д-р Красимира Чакърова за премахване на пълния член в българския език, както и твърдението, че тя призовава колегите си филолози да осъществят подобна промяна, са неверни и манипулативни. Във всичките си изявления по време на конференцията тя е била категорична, че „членуването при мъжки род безспорно има синтактични основания”. Някои медии са я цитирали точно, други са й приписали изрази и внушения, които преподавателката от ПУ „Паисий Хилендарски” никога не е правила.

3. Както доц. д-р Чакърова, така и останалите филолози, неведнъж са подчертавали, че въпросното правило не е сред най-сериозните проблеми в писмената практика на младите хора. Конкретно на конференцията на 26 и 27 ноември т.г. пък е съобщено, че проблемът за членуването на имената от мъжки род ще бъде една от дискутираните теми на предстоящата кръгла маса на 4 декември в ПУ „Паисий Хилендарски”. Такава сериозна езикова реформа като премахването на пълния член би била възможна само след широка дискусия, в която да се включат както специалисти езиковеди, така и цялото българско общество. Да се предполагат действия преди нея обаче е некоректно и невярно.

4. Превратно във в. „Монитор” са представени и разсъжденията на доц. д-р Красимира Чакърова за влиянието на интернет общуването върху състоянието на съвременния български правопис. Това влияние тя коментира като негативно, без обаче да лансира абсурдната идея, че евентуалните бъдещи реформи в правописа трябва да се съобразят с „влиянието на чатовете, форумите и социалните мрежи, защото тяхната небрежност налага нови норми”. Подобно грубо изкривяване на фактите и превратно тълкуване на изявленията на преподавателката от ПУ „Паисий Хилендарски” води след себе си негативни отзиви и обидни квалификации, което уронва престижа и авторитета на филолозите в едно от най-старите висши държавни училища.

• Преподавателите от Филологическия факултет благодарят сърдечно на онези медии, които коректно отразиха новината от научната конференция „Език – литература – обществени институции”, и ги канят да се включат активно в дискусията на 4 декември 2009 от 13,00 ч. в Заседателната зала на ПУ „Паисий Хилендарски” по проблемите на българския правопис.

Автор:
ПУ „Паисий Хилендарски”
Публикация:
03.12.2009 г. 00:08
Етикети:
Посетено:
2476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/9010-pozitsiya-na-pu-paisiy-hilendarski-po-problemite-na-balgarskiya-pravopis-i-za-palniya-chlen-v-balgarskiya-ezik