Разни

Стипендия за докторантура "Димитър Ефендулов"

80 години от рождението на Димитър Ефендулов

◊ СЪБИТИЕТО

Община Варна присъжда
стипендия за докторантура "Димитър Ефендулов" на Димитър Радев Маринов - учител по български език и литература в СОУ "Петко Рачев Славейков", гр. Варна и докторант на самостоятелна подготовка в Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" на Българската академия на науките.

И с огласяване на първия носител на общинската стипендия „Димитър Ефендулов” за докторант на самостоятелна подготовка сред варненските учители по български език и литература отбелязваме 80 години от рождението на Димитър Ефендулов – доайен на варненските учители по български език и литература, и 101 години от обявяването на независимостта на България. 


◊ ПОВЕЧЕ

Димитър Радев Маринов - учител по български език и литература от СОУ "Петко Рачев Славейков", гр. Варна и докторант на самостоятелна подготовка в Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" на Българската академия на науките се пребори за правото да положи началото на традиция, която да продължи примера на учителя и на учения, който преди три години напусна земния свят, но не и сърцата и душите на своите близки и приятели.

В знак на почит към личността и делата му през пролетта на 2007 Общинският съвет на Варна гласува създаване на почетната стипендия. Съдбата реши първият носител да бъде отличен през 2009 - годината на 80-летието на Учителя.

На 17 септември – празника на Вярата, Надеждата, Любовта и Мъдростта - общинската комисия, начело с проф. Н. Джагаров, „благослови” младия учител за успешен път не само в училище, а и в науката, за да множи примера и делата на патрона на стипендията.

Общината поема всички такси на стипендианта и осигурява по една минимална месечна заплата през трите години на докторантурата.

Стипендиантът приема за свой дълг и за проява на чест и достойнство да развива своите способности и да служи на доброто и на красивото, където и да се намира, с каквото и да се занимава.

Повече за статута на стипендията вижте на: http://www.prolitera.net/present/?p=7

Автор:
Кръстина Манолова
Публикация:
22.09.2009 г. 18:46
Посетено:
2313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/8471-stipendiya-za-doktorantura-dimitar-efendulov