Разни

Прояви по повод 115 години от залесяването на Парк "Аязмото"

Парк Митрополит Методий – Аязмото. Екзотика, красота и отдих

Прояви по повод 115 години от залесяването на Парк "Аязмото"


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 февруари следващата 2010 година ще бъдат отбелязани 115 години от началото на залесяването на Парк „Аязмото” (сега Парк ”Митрополит Методий Кусев”) в Стара Загора.

По този повод на 20 февруари 2009 в 9.30 ч. във фоайето на Община Стара Загора се открива фотоизложбата на инж. Тенко Дянков под надслов „Парк Митрополит Методий – Аязмото. Екзотика, красота и отдих”. Тази изложба е първата от проявите на Секция „Ландшафтна архитектура” - Стара Загора и Община Стара Загора, предвидени по повод предстоящата годишнина – 115 години от залесяването на Парк”Аязмото”.

• След откриването на изложбата от 10.00 до 13.00 часа в Зала 2 в Община Стара Загора ще се състои среща-дискусия по проблемите за бъдещото развитие на парк „Митрополит Методий Кусев”. Ще бъде обсъждана и предложената от местната Секция на ландшафтните архитекти дългосрочна Програма за дейностите по поддържане на екзотичния и образцов паркоустройствен характер на парка.

• На следващия ден, 21 февруари (събота), от 9.00 часа в района на парка, популярен като „Аязмото” ще бъдат засадени 150 фиданки. Сборният пункт е при фонтана в началото на парка. Каним всички граждани, които имат отношение към нашия прекрасен парк, да се включат в засаждането на 21 февруари!

 
◊ ИСТОРИЯТА

На 28 февруари 1895 г. Митрополит Методий Кусев засадил собственоръчно първите борчета на Ахмак баир и като апостол положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия. Ето как започва осъществяването на мечтата за Аязмото, разказват очевидци тогава:

“В утрото на 28 февруари 1895 г. голяма група граждани с лопати и търнокопи в ръце или на рамо се отправиха към върха на аязменския хълм, наречен вече хълм “Св. Борис”. Начело на групата беше Величкият епископ, управляващ Старозагорската епархия Методий Кусев. И той носеше търнокоп. Когато стигнаха билото на хълма видяха там куп дръвчета за засаждане и очертан широк кръг. Всички наобиколиха Дядо Методий и го попитаха какво да правят. Методий се прекръсти, направи знак за благослов върху кръга и каза:

„Чада мои, започваме голямо дело! Дано Бог ни даде време и сили да го довършим! Този кръг определя мястото, където може да ви се стори невъзможно, но ще бъде построен фонтан, който ще освежава въздуха наоколо. Виждате и куп фиданки, които ще засадим. Най-отгоре са кипарисите. Тази година се навършват 25 години от създаването на Българската екзархия. Нека по този случай да засадим около кръга кипариси, та да отдадем заслуженото на този юбилей и сетне да продължим засаждането.”

През 1897 г. дядо Методий иска чрез тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията да му се доставят горски и декоративни фиданки от Франция, Испания и Мала Азия. В следващите години чрез частни фирми се доставят голям брой чуждоземни дървесни и храстови видове, предимно южни и субтропични - хималайски бор, евкалипти, кедри, криптомерия, гръцка ела, испанска ела, паламудов дъб и др. И така залесяването, започнало отначало съвсем скромно, по-сетне се разраства и достига по 70-80 дка годишно още през 1899 г. – твърде голяма за онова време площ.

За периода до Първата световна война на Аязмото са създадени повече от 500 дка горски култури. След това работата продължава, като интересът на залесителите се насочва и на изток, по баира Казлера, и на север, където се обхващат още по-големи площи.


◊ ЛЕГЕНДИТЕ

Според една легенда, по времето на княз Борис Първи в Стара Загора властвал боляринът Цоло, който имал дъщеря на име Цветана. Цветана се разболяла от тежка болест и баща й се съгласил тя да бъде лекувана от лекари християни – негови пленници. Покръстили Цветана в извора на Аязмото и я нарекли с християнското име Теодора. Като по чудо в момента на покръстването - момичето оздравяло.

След официалното приемане на християнството в България, в тази местност бил построен параклис, а по-късно съществуващата и до момента църквичка. Дали и името на Светията-мъченик – Теодор Тирон, поради чудното оздравяване на кръстената на него княгиня Теодора.

Според изследванията на митрополит Методий Кусев на Аязмото бил покръстен и княз Борис Първи, с което се поставило началото на приемането на християнството като официална религия в България.

 
◊ СЕГА

Парк "Аязмото" получава името си от българското християнско население и означава лечебен извор. “Аязмото” е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки. Дом е за повече от 50 вида екзотични дървета и храсти от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепският бор, алепският дъб, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, гинко билоба и др. Специфична част на парковата инфраструктура са местата за спорт (4-ри игрища за бадминтон, тенис кортове и едно многофункционално спортно игрище), детските площадки, летният театър. На територията на парка се намира сградата на обсерваторията на БАН, параклис “Св. Теодор Тирон”. Има малък хотел с ресторант и кафе. Особена атракция са зоопаркът, разположен на площ от 30 дка и залата на смеха.  Парк „Аязмото” е сърцето и белите дробове на Стара Загора.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
19.02.2009 г. 16:40
Посетено:
4029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/7333-proyavi-po-povod-115-godini-ot-zalesyavaneto-na-park-ayazmoto