Разни

Къща-музей "П. Яворов" Чирпан с нов експонат

Семейна реликва

Къща-музей "П. Яворов" Чирпан с нов експонат


◊ СЪБИТИЕТО

Само преди няколко дни къща-музей "П. Яворов" се сдоби с нов експонат - уникална, изящна, керамична лула, семейна реликва на семейство Крачолови.

Лулата е намерена при изкопни работи в двора на музея. Според художника Вл. Кондарев тя не принадлежи нито на българска, нито на анадолска керамична школа. Най-вероятно лулата е донесена от Ерусалим от бабата на бащата на Яворов Митра - за времето си много енергична и нестандартна личност, пътувала често из страната и чужбина, два пъти ходила до Божи гроб.

Яворов наследил от нея харамийския си нрав, твърдят неговите изследователи. Тотьо Крачолов - бащата на Яворов, ползвал лулата в компанията на чаша домашно, червено вино "Мавруд" и на приятели, между които и бащата на Гео Милев - Мильо Касабов.

Яворов пропушва едва 16-годишен в пловдивската гимназия. След завръщането си в Чирпан и назначаването му като телеграфопощенски служител, вечер, докато четял и пишел, той се изкушавал и пушил с лулата на баща си - спомнят си неговите сестри Екатерина и Мина. През април 1912 година при запознанството на Дора Конова с Яворов, тя се впечатлява от пожълтелите от тютюна пръсти на Яворов, което споделя по-късно в своите спомени. До 1907 година Тотьо Крачолов е ползвал лулата, когато тя се изгубила. С напредване на възрастта той става трудно подвижен, придвижвал се с магарето, и неслучайно лулата е намерена в близост до стопанските постройки в двора на музея.

Логично и естествено е новият ескспонат да бъде изложен до кутията с тютюн на Яворов - категоричен е главният уредник на къща-музей "Яворов" Тодор Иванов.
Автор: Елена Шопова
04.03.2008 г. 21:25
Посетено: 3252
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/5409-kashta-muzey-p-yavorov-chirpan-s-nov-eksponat