Разни

Официално откриване на първия паметник на Нелсън Мандела в София

Церемонията ще се проведе на 3 ноември от 12 ч. на ул. „Николай Ракитин“ 2 пред сграда „Полиграфия офис център

Официално откриване на първия паметник на Нелсън Мандела в София

 

◊ ПОКАНА

Официално откриване на първия паметник на Нелсън Мандела в София утре, 3 ноември

Организатори на събитието са Посолството на Южна Африка в България, компанията Lions Head и „Полиграфия офис център“

 Официалното откриване на първия паметник в чест на световния емблематичен лидер г-н Нелсън Мандела в София ще се състои в четвъртък, 3 ноември 2022 г. Церемонията ще се проведе от 12:00 ч. на ул. „Николай Ракитин“ 2 пред сграда „Полиграфия офис център“ в София.

Събитието се организира по инициатива на Посолството на Република Южна Африка в България и партньорите компания Lion’s Head и „Полиграфия офис център“.

Паметникът ще бъде официално открит от Н. Пр. г-н Табо Тахе, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България, г-н Николай Милков, министър на външните работи, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, и г-н Христо Илиев, изпълнителния директор на Lion’s Head.

С това историческо събитие ще се отбележи и важната 30-а годишнина от успешните дипломатическите отношения между Южна Африка и България, които допринесоха за развитието и на двете страни.

Посолството инициира този проект с цел да съхрани завета на г-н Нелсън Мандела и да отпразнува живота му, отдаден на кауза, която го превръща в известен световен държавник в борбата за мир и равенство. България отдаде почит на Мандела с орден „Георги Димитров“ още през 1986 г., което бе най-високото отличие в страната при предишната диспенсация в страната, в период, в който той бе в затвора. През 2008 г. той бе награден отново с орден „Стара планина“, който е най-високото отличие при настоящата демократична диспенсация в у нас. Г-н Мандела е награждаван повече от 250 пъти, включително и с Нобелова награда за мир (1993 г.)

Проектът се осъществява с пълната финансовата подкрепа на „Полиграфия офис център“, като дружеството предоставя мястото за поставяне на паметника и покрива всички разходи по поставянето и поддръжката му. Компанията е собственик на офис сградата и прилежащия имот. „Полиграфия офис център“, както Мегапарк в София и три сгради в Букурещ са част от портфолиото на компанията Lion’s Head. Тя е съвместно дружество между  AG Capital и Old Mutual Property, което е част от Old Mutual Group, финансова група основана преди повече от 170 години в Южна Африка и оперира в 14 държави по света.

Автор на бюста е южноафриканският скулптор Зелда Страуд, а за неговото откриване в София е получено официално съгласие от Фондация „Нелсън Мандела“.

 

Г-н Нелсън Мандела е президент на Република Южна Африка от 1994 г. до 1999 г. и е първият държавен глава избран в демократична Южна Африка. Като президент, г-н Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и обединяването ѝ в нейното многообразие. Той олицетворява борбата срещу бедността и неравенството. Повече от 120 улици, булеварди, пътища и мостове по света носят името на Нелсън Мандела, негови паметници са поставени в Сантяго, Милано, Лондон и на много други места по света. В София този исторически паметник следва именуването на улица в чест на г-н Мандела.

 

_______________

За контакти с медиите:
Посолство на Южна Африка в София
sofia.political@dirco.gov.za

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.11.2022 г. 17:19
Етикети:
СофияНелсън Манделапаметник
Фондация „Нелсън Мандела“
Зелда Страуд
Република Южна Африка
„Полиграфия офис център“
Посетено:
1036
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/35747-ofitsialno-otkrivane-na-parviya-pametnik-na-nelsan-mandela-v-sofiya