Разни

Нов триметров паметник на светите братя Кирил и Методий в Арт-комплекс „Анел"

Паметникът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев

Нов триметров паметник на светите братя Кирил и Методий в Арт-комплекс „Анел"

 

В Арт-комплекс „Анел", на 4 км от Созопол, вече се издига нов триметров паметник на светите братя Кирил и Методий. Той е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Бронзовото достолепие на нашите първоучители ще бъде официално открито в 12.00 ч. на 21 май 2022 г. от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова и с участието на зам.-министъра на туризма г-жа Ирена Георгиева.

Събитието ще бъде уважено от областния управител на Бургас г-н Стойко Танков и кмета на Созопол г-н Тихомир Янакиев. Ще присъстват десетки дейци на изкуството и културата – сред тях ще бъде и проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България.

Точно преди година по повод 24 май 2021 г. първата отливка на този монумент беше поставена в гр. Цариброд (Западните покрайнини, Сърбия), а събитието събра стотици българи от града и околностите. За значимостта на това дело говори и фактът, че тогава президентът Румен Радев лично откри паметника.

Сега втората отливка ще радва гостите на Арт-комплекс „Анел", където собственикът Ангел Симеонов е изградил уникален скулптурен парк с повече от 80 творби на най-видните родни ваятели. По скалистия бряг са разположени произведения на монументалното изкуство, дело на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Емил Попов, Павел Койчев, Вежди Рашидов и Мария Гергова. Те оформят първия по рода си скулптурен парк, събиращ в едно силата на морето и изкуството.
Техните творби преминават постепенно от брега към зелената морава, а оттам заедно със субтропичната растителност застават мълком между къщите на комплекса, създавайки хармоничната сплав на човека, природата и изкуството... 

Ето че ръст към небето, противоположно на Христовия кръст, вече издигат нашите Първоучители, благославяйки духа на българина да твори и да събира вселенската енергия на това великолепно място на Via Pontica, носещо свещеното име нос „Христос". 

Валентин Старчев навърши 86 години, но творческата му енергия не се изчерпва. През дългата си кариера той е създал десетки монументални композиции, паметници, декоративни пана и пластики у нас и в чужбина. Сред тях са: монументът „1300 години България" (НДК), паметници на хан Тервел, Пенчо Славейков (гр. Брунате, Италия), Капитан Петко Войвода (Рим), Васил Левски (Цариброд), „Раненият Пегас" (пред сградата на Съюза на българските писатели в София), „Клокотница 1230" (Велико Търново), „Скок" (Москва), „Пиета" (Ватикана), „Книжовник" (Ню Делхи и Мадрид), „Вик" (Париж) и много други.

 

Автор:
Публикация:
18.05.2022 г. 16:44
Посетено:
737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/34714-nov-trimetrov-pametnik-na-svetite-bratya-kiril-i-metodiy-v-art-kompleks-anel