Разни

Музикалната гора на Старозагорската опера

Инициативата бе посветена и на 126 години от залесяването на Аязмото

Музикалната гора на Старозагорската опера

 

Целият състав на Държавна опера Стара Загора засади своята  Музикална гора от 2000 фиданки дъб край Стара Загора.

„Върнахме на природата три декара.“ – каза директорът на Операта Огнян Драганов. Той посрещна и много гости, които участваха в инициативата – областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Красимир Червилов и Димитър Драчев, заместник-кметовете Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов, екип журналисти от Радио Стара Загора, много граждани.

Гората беше засадена с активното участие на служители на Държавното лесничейство Стара Загора. „За мен е изключителна чест и удоволствие да заедно да продължим делото на дядо Методий Кусев. Традицията е жива и ще продължи да расте гора на местата, в които сега няма такава. Благодаря ви за поканата и нека традицията продължава с нашите деца“ – каза областният управител Гергана Микова.

„Благодаря на всички, които дойдоха и подкрепиха инициативата на Държавна опера Стара Загора! Виждате колко още декари ни очакват, те са подготвени от Горското стопанство за залесяване. Община Стара Загора има инициатива  „Зеленият пояс“ – всяка година да засаждаме около 100 000 фиданки. Много добре стартираме тази година, много ви благодаря и се надявам до края на март всички тези декари, които виждате, отново и с ваше участие да бъдат залесени. Пожелавам всяка фиданка да се хване и да имаме една прекрасна гора“ – пожела заместник-кметът Милена Желева.

Инициативата днес бе посветена и на 126 години от залесяването на Аязмото. На 28 февруари 1895 г. Старозагорският митрополит Методий Кусев собственоръчно е засадил първите борчета на Ахмак баир и като апостол е положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
24.02.2021 г. 17:31
Етикети:
годишнинаинициативаДържавна опера Стара Загора
Методий Кусев
залесяване
Музикална гора
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/32376-muzikalnata-gora-na-starozagorskata-opera