Разни

По стъпките на хановете

Голямо международно събитие инициират българите в чужбина

По стъпките на хановете
Центърът на гр. Уфа


◊ СЪБИТИЕТО

Маршрут Париж - София - Москва - Пекин

Едно вълнуващо пътешествие под девиз “Напред в миналото” организират наши сънародници в чужбина.  Според тях то ще свърже голям брой български точки на планетата и ще помогне на българите да се почувстват едно цяло. Идеята е то да се превърне в своеобразно обобщение и представяне на българската традиция, като установи връзка между диаспорите по света. 


◊ ЗА ПРОЕКТА И ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Десет коли, всяка от които с екипаж от трима души на борда, ще тръгнат от Париж на 23 юни 2007 година. Те ще обиколят Земята в непълен кръг като се спират във всяка точка, в която българи от местните общности изявят готовност да ги посрещнат. При среден преход от 500 км на ден, за 30 дни пътешествениците ще навъртят около 15 000 км, което е разстоянието между крайната и начална точка.

. Проектът е разработен от българския вестник “Будилник - Парижки вести” и Съюзът на Българите по света “Бъдеще”.
. Главен координатор е писателят Александър Градинаров, гл. редактор на в. “Парижки вести”.
. Останалите действащи лица са:
Людмил Дуков, директор на туристическа агенция “Веред Травел и Тур”; Атанас Чобанов – научен сътрудник; Ана-Маше Айсак и Миглена Димитрова.

. Вестник “Будилник - Парижки вести” е единственият български седмичник във Франция. Той е най-големият български вестник в Европа и се разпространява също във Великобритания, Ирландия, Холандия, Чехия и Германия. Има тираж 10 000 броя при обем 24 страници. Продава се свободно в парижките, лондонски и софийски киоски. Има и своите респективни интернет сайтове
http://www.budilnik.com и http://www.parisvesti.com.

 . Съюзът на българите в чужбина “Бъдеще” (СБЧ) е асоциация със седалище в Париж, с представителства в целия свят. Има за цел да обедини българите по света за развиването на модерно, свободно общество в България, основано на гражданското участие, прозрачността, свободната конкуренция, частната собственост и доброволната човешка солидарност. Създаването и развиването на динамичен и модерен имидж е приоритет за България като нов европейски партньор.  


◊ ПОСЛАНИЕТО

Преди близо 1500 години, българите за пръв път  пристигат в Европа. Атила, първият български хан, стига до Париж, но не успява да се наслади на прелестите му. Днес, когато България за пореден път е на прага на Европа, българите от Париж предлагат да се измине обратният път от Париж до Пекин, за да осъзнаят всички подвига и величието на предците.

“За 15 века българите се разселват по цялата земя и сега повече от всякога е необходимо те да се свържат помежду си, за да могат всички заедно да посрещнат предизвикателствата на този нов свят, в който единството е предпоставка за успех” - приканват организаторите.

От 1500 години българите се стремят към Европа, за да се нарекат европейци и тяхната мечта е на път да се сбъдне. Затова българите, живеещи в Европа, искат да покажат на света не само кои сме, но и самите българи да разберат кои са всъщност. Те канят всички приятели, а също и приятели на България, да участвуват в начинанието. Всички рамо до рамо с тях да обиколят земята. Този поход е поклонение към дедите, към българския дух - едно препрочитане на 1500 години история за 30 дни. “Елате с нас назад до корените на българщината” - зоват те.


◊ ПЪТЕШЕСТВИЕТО

Основната група от коли може да бъде частично съпровождана от местни екипи, които нямат средства или време да участват в цялото пътешествие. Достатъчно е те да заявят участието си между две определени точки на предварително обявения маршрут.
  
Колите ще прекосяват дневното разстояние на съзтезателен принцип, но това няма да е най-важното в това приключение, а именно изключителната възможност да покажат на света кои сме ние, българите. Всяка диаспора, заявила желание да участва, ще се нагърби също така да приеме, подслони и нахрани 36 души свои сънародници за една нощ. 
 
Десетте основни екипажа ще проведат една необичайна по рода си рекламна кампания на България като във всяко място, където спрат, те ще разпространяват рекламни материали за родината. Ще представят българската култура, българския бизнес, българските стоки, българският начин на живот. По този начин всички български производители на стоки, услуги и арт продукция могат да осъществят полезни контакти в съответните страни. 
  
Но празничната същност на пътешествието е тази, която ще дава тон на всичко останало. В предварително наета зала или на площада, пътешествениците ще се срещат на живо с хората и ще разказват за своите приключения.  После ще полеят срещата, ще пеят и ще танцуват, преди да се поготвят за пътуването през следващия ден. “Тези, които се влюбят и искат да останат, са свободни да го направят” - обещават организаторите. 
 
Маршрутът на пътешествието с начална и крайна точка Париж-Пекин минава през Страсбург, Мюнхен, Будапеща, Белград, Скопие, Солун, София, Букурещ, Тараклия, Болград, Киев, Полтава, Орел, Москва, Казан, Уфа, Кюстанай, Карамай, Урумши, Юмен, Боту, Зангджаку. Във всички градове, където участниците спират, местни организационни комитети имат задача да подготвят и осигурят програмата по пребиваването, която включва и покани за VIP събития в българските посолства –  коктейли, партита – чрез които ще се отворят възможности за професионални контакти и създаване на трайни бизнес връзки. 
 
Личното участие на всеки от 30-те участника ще възлиза на около 3 000 евро. Общия бюджет на проекта е 260 400 евро. Средствата ще бъдат набирани от такси за участие, покани за партньорство и реклама. Събитието започва сега, екипът на проекта е стартирал своята работа.


◊ ПОКАНА

Така че, който иска поне веднъж да обиколи света в търсене на емоции и приключения, може да се запише чрез уеб страницата “Мисия България” на адрес
http://www.missionbulgarie.org или на сайта  http://www.budeshte.org.
Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
14.11.2006 г. 09:42
Посетено:
1415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/3034-po-stapkite-na-hanovete