Разни

Марк Кадин ще бъде главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР през новия концертен сезон

Марк Кадин ще бъде главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР през новия концертен сезон


Един от най-ярките руски музиканти - Марк Кадин ще поеме поста на главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР през новия концертен сезон 2017/2018. През последните години Кадин е работил няколко пъти с радиосимфониците на БНР.

Кадин е дирижирал шейсет руски и чуждестранни оркестри, сред които Руския национален оркестър,  Римския  симфоничен оркестър, Израелсия симфоничен оркестър, Радиосимфоничния оркестър на Словашката радио, Кипърската филхармония, Филхармония „Артур Рубинщайн“, оркестрите на Новосибирск, Самара, Воронеж, Омск, Лодз, Куинсланд и др.

Марк Кадин завършва Руската музикална академия в Москва (1987-1993) и още в началото на кариерата си се посвещава активно на съвременната музика като диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия“ и Московския ансамбъл за съвременна музика. В периода 1999-2003 г. застава начело на легендарната камерна формация „Московски виртуози“, с които осъществява успешни турнета с над 120 концерта. От 2004 до 2014 г. Марк Кадин е художествен ръководител и главен диригент на Красноярския академичен симфоничен оркестър.  

Първата среща на българската публика с Кадин е през 2003 година. Рецензиите от гастролите му в София, където той най-често дирижира Симфоничния оркестър на БНР, винаги са положителни и подчертават изключителните му качества да изгражда и поддържа оркестрова култура, да създава звукови дълбочини, да внушава усещане за естественост и да превръща изпълнението на класически произведения в откритие за публиката.

Генералният директор на БНР Александър Велев обяви името на новия главен диригент пред музикантите от Симфоничния оркестър на Националното радио. Велев подчерта, че изборът на нов главен диригент не е негативна оценка за досегашния Росен Гергов, който приключва един успешен сезон с радиосимфониците.

„Най-добрият симфоничен оркестър в България обаче може да бъде още по-добър. За това е необходим диригент, който на първо място е постоянно в София, за да обединява, наблюдава и развива оркестъра“, каза Александър Велев. 


Автор:
БНР
Публикация:
17.05.2017 г. 16:12
Посетено:
938
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/25745-mark-kadin-shte-bade-glaven-dirigent-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr-prez-noviya-kontserten-sezon