Разни

Семинар, посветен на 115 г. от рождението на Тодор Боров

На 09.02.2016 г. в РБ „Гео Милев” се проведе семинар, посветен на 115 години от рождението на Тодор Боров – един от най-видните български библиографи. Семинарът бе организиран в сътрудничество с читалищни/училищни библиотекари от област Монтана.       

Юлия Андреева – главен библиотекар и завеждащ Краеведски отдел „Анастас Стоянов” на РБ „Гео Милев”, представи на библиотекарите изчерпателна презентация на тема „Стъпки по пътя на един библиограф”. Проф. Тодор Боров е основоположник на библиотечното дело в България. Той е един от най-видните български библиографи, първият университетски професор по библиография, библиотекознание и книгознание, директор на Националната библиотека, основател и директор на Българския библиографски институт.

Йорданка Тушанска – главен библиотекар към Народно читалище „Постоянство” 1856 – гр. Лом запозна библиотекарите с интересно изследване, относно рода на проф. Тодор Боров, датиращ от края на XVII век.

Мариана Коларска – завеждащ Методичен отдел на РБ „Гео Милев” запозна колегите си с новия етап в развитието на библиотекознанието в България – „Новата библиотечна нормативна база – залог за ефективна библиотечна дейност”; новата Наредба за съхраняване, ползване и разпореждане с библиотечни документи, както и със Стандарта за библиотечно-информационно обслужване.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
09.02.2016 г. 14:57
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/22879-seminar-posveten-na-115-g-ot-rozhdenieto-na-todor-borov