Разни

Официално откриване на сградата на Френския институт на площад "Славейков"

Министрите Тиери Репантен и Петър Стоянович ще открият сградата на 18 януари 2014

◊ СЪБИТИЕТО

Сградата на Френския институт в България ще бъде официално открита на 18 януари, събота, от 18 ч. от френския министър по европейските въпроси, Тиери Репантен, и от министъра на културата, Петър Стоянович, в присъствието на кмета на София, Йорданка Фандъкова и на посланика на Франция в България, Ксавие Лапер дьо Кабан.

Настаняването на Френския институт в България в някогашната сграда на Френския алианс увенчава с успешен край многогодишните преговори и потвърждава волята на върховните български и френски институции да отбележат нов етап в двустранните отношения и да работят за укрепването на културното и университетското сътрудничество между двете страни.

Сградата на пл. ”Славейков” № 3, в която се е помещавал Френският алианс, е открита през 1925 г. През 1957 г. тя официално се превръща в Център за изучаване на чужди езици в София. А отсега нататък ще бъде седалището на Френския институт в София, открит в София през 1991 г.

Сградата е обявена от Националния институт за паметниците на културата за паметник на недвижимото културното наследство и бе реставрирана с мащабни строителни работи, започнали през 2012 г. Прочутата зала бе реставрирана и в нея ще могат да се организират дебати и колоквиуми, прожекции на филми, театрални пиеси и концерти на класическа и модерна музика.

В сградата ще се помещават всички отдели на Френския институт в България (културното, научното, университетското и институционалното сътрудничество, както и сътрудничеството в областта на средното образование), езиковите курсове и медиатеката.

По време на престоя си в България, френският министър по европейските въпроси ще има политически разговори с президента на Републиката, с министър-председателя и членове на правителството. Той ще председателства и честванията по случай 25-та годишнина от официалното посещение на френския президент Митеран в България. Тиери Репантен ще посети най-значимите музеи и сгради в българската столица.


След официалното откриване на сградата, в събота, 18 януари 2014, от 19 ч. в залата на Френския институт в България ще бъде показана пиесата “Премеждията на една чужденка с български корени” написана, режисирана и изпълнена от френската актриса от български произход, Елизабет Мазев.




Автор:
Френски институт
Публикация:
15.01.2014 г. 14:51
Посетено:
3001
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/18408-ofitsialno-otkrivane-na-sgradata-na-frenskiya-institut-na-ploshtad-slaveykov