Разни

Представиха реставрираните находки от тракийската гробница в с. Караново

Българските археолози работят на високо европейско ниво, обяви проф. Барбара Пфердехирт

Представиха реставрираните находки от тракийската гробница в с. Караново
Силвия Борисова, артреставратор, в Източната могила, с. Караново


◊ СЪБИТИЕТО

На 29.07.2011 г. представители на туристическия бизнес и медиите бяха запознати с находките в реставрираната тракийска гробница на Археологически комплекс „Източна могила”. Изключителен интерес предизвика ритуалното погребение на аристократ и военачалник от I в. сл.Хр., който е положен в могилата заедно със своята колесница, коне, бойно снаряжение и уникални стъклени съдове.

На събитието присъстваха Веселин Игнатов, археолог, Силвия Борисова, артреставратор, Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти“, Людмил Каравасилев, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорство”, ОББ, проф. Барбара Фердехирт и Маркус Шолц, Roman-German Museum, Майнц, Федерална република Германия, кметът на с. Караново Деньо Денев и Маргарит Тодоров, зам.-кмет на Община Нова Загора.

„Разкопките в Източна могила с. Караново са първата стъпка, с която туристите могат да се потопят в магията на археологията, като отблизо наблюдават работата на експертния екип“, сподели Людмил Каравасилев, представител на генералния спонсор ОББ. Според него съвместната работа между Община Нова Загора, музея и бизнеса е уникално партньорство, което може да бъде пример за успешна работа.

Проф. Барбара Фердехирт отбеляза, че в днешния ден не само представяме този изключителен теренен музей, но и почитаме паметта на един неизвестен, но със сигурност велик мъж. Нейният колега от Roman-German Museum, Майнц, Маркус Шолц допълни, че възходът и успешната експанзия на Римската империя се дължат точно на такива добри военачалници, като човека, който почива в тази могила.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАХОДКИТЕ В С. КАРАНОВО

Общият брой на находките е 72, като точни техни копия са разположени на местата, където са открити. Копията са ювелирна изработка на реставраторката Силвия Борисова, чиито авторски работи са изложени и в Британския музей от 10 години насам.

Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1,20 м. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по богато са украсени ярема и сбруите на конете.

От средата на 2009 година ОББ, съвместно със Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. С финансовата подкрепа на ОББ стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. ОББ финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница. До момента банката е отделила повече от 100 000 лева за това сътрудничество. Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките.

Посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.◊ ОТЗИВИ

Проф. Барбара Пфердехирт (Barbara Pferdehirt), директор на Римския департамент в Roman-German Museum, Майнц:

„В Източната могила на с. Караново почива един неизвестен, но велик мъж, чиято памет почитаме и днес. Когато археологът Веселин Игнатов ни уведоми за тази невероятна тракийска погребална могила, ние създадохме силен екип, за да помогнем за изваждането и реставрирането на всяка една находка, защото работата по него е изключително сложна и предизвикателна. Благодарение на невероятните усилия на Веселин Игнатов и Силвия Борисова, сега може да се наслаждаваме на тези прекрасни находки. Ние помагаме, като предоставяме своите знания и опит. В момента между 15 и 20 предмета са в Музея в Майнц за реставрация, като за някои от тях процесът ще отнеме и години. Посещението на Източната могила е чудесна идея за туристите, които се интересуват от древната европейска история. Интересът на хората и подкрепата им за проекта е единственото успешно противодействие на иманярите, които унищожават или отделят находки от съответните им местоположения”.

Маркус Шолц (Markus Scholz), Roman-German Museum, Майнц:

„Музеят в Майнц има много успешна история в изучаването на тракийската култура и тесни връзки с изследователите в Европа, които са посветили работата си на историята на траките и на Римската империя. За първи път ние намираме подобно място, като тази изключителна могила, в рамките на бившата Римска империя. Възходът и успешната експанзия на Римската империя се дължат точно на такива добри военачалници, като човека, който почива в тази могила. За да координираме нашата научна работа и да изследваме корените на всеки един предмет, намерен тук, е необходима всекидневна археологическа работа”.


За Roman-German Museum, Майнц


Römisch-Germanisches Zentralmuseum (RGZM) е авторитетна институция, чиято основна дейност е свързана с археологически и исторически изследвания на праисторическите и средните векове. Тя е създадена през 1852 година и е базирана в град Майнц, Федерална република Германия.

Основните направления, в които работят специалистите на Музея, са: ранното заселване на хора и колонизация на Западна Евразия; Средиземноморските традиции при строежа на плавателни съдове в Западна, Централна и Северна Европа; форми на романизация на северните гранични провинции на Римската империя, от Британия до Черно море; изследвания на структурата и генезиса на управленските елити в праисторическите и ранни общества; изследване на развитието на индустрията и др. Изследователските области на Музея включват Вулканология, Археология и История на технологиите.

За Барбара Пфердехирт

Барбара Пфердехирт е директор на Римския департамент в Roman-German Museum, Майнц. Тя е родена през 1949 година. Пфердехирт изучава Римска археология, Римска история и праистория в Университета в Бон, и в Университета във Франкфурт. Защитава докторат, посветен на изследване на керамиката в римската крепост в Холцхаузен. През 1982 г. започва работа в Романо-Германската комисия на Германския археологически институт във Франкфурт, а след това продължава своите изследвания в Романо-Германския централен музей в Майнц. До 1990 г. проучва римската военна история, а същата година е назначена за директор на новооткрития Департамент за антично корабоплаване в Романо-Германския централен музей в Майнц. Под нейно ръководство през 1994 г. е открита и изложбена част на Музея, където са показани четири римски военни кораба, открити в Майнц. От 1996 до 1999 г. тя координира европейския проект „Navis 1“, подкрепен от Европейската комисия. В рамките на проекта осем европейски партньора изграждат фотобаза от данни за откритите кораби на територията на Европа от праисторически времена до 1200 сл.Хр.

Автор: Сдружение „Културни проекти“
03.08.2011 г. 15:31
Посетено: 3407
Етикети: археология, Караново, ценни находки, траки, археологически находки, тракийска гробница, Археологически комплекс Източна могила
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/12964-predstaviha-restavriranite-nahodki-ot-trakiyskata-grobnitsa-v-s-karanovo