Разни

Наградите „Моден Меркурий – 2005 г.” се присъждат в Сливен

Предприемачество и моден бизнес

В града под Сините скали на 10 и 11 октомври 2005 година ще се проведе форум за стимулиране и отличаване на инвеститори, предприемачи, производители и търговци в сферата на модния бизнес от цялата страна.

Добрите традиции в производството на текстил (положени чрез делото на създателя на първата текстилна фабрика в България - Добри Желязков–Фабрикаджията) и доразвити в наше време чрез предприемаческия дух на родните производители на облекла, ще бъдат представени в „Дните на българската мода – Сливен`2005”.

Тук Академията за мода, организатор, съвместно с община Сливен, на събитието, ще присъди наградите „Моден Меркурий – 2005”, като отличените лица и фирми ще получат приз в категориите: „Предприемачество и инвестиционна политика в българския текстил”, „Моден бизнес, високо качество и нови технологии в производството на българско облекло”, ”Оригинални творчески решения в презентацията на българско облекло”, „Високо качество и развитие на модния бизнес в оптиката в България”. Предвижда се на „Миролио – България-ЕООД” да бъде присъдена една от големите награди „за предприемачество и мащабна инвестиционна политика в българския текстил”.

Националната инициатива се организира под патронажа на Светлана Лечкова – съпруга на кмета на града г-н Йордан Лечков, и с участието в организацията на зам.-кмета Офелия Кънева и на Любомир Стойков и Донка Ганева – председатели на Академията за мода. Аргументът за избора на Сливен като град-домакин на форума г-жа Лечкова вижда във възможността „да се привлече вниманието на цялата страна, тъй като тук действително се създават прекрасни дрехи и висококачествен текстил на световно ниво”. Проявата е в рамките на културните дейности за празника на Сливен – Димитровден.

Наградата „Моден Меркурий” (метална пластика) е дело на скулптора Ставри Калинов. Отличените ще я получат от ръката на Камелия Касабова – зам.-председател на НС, на Максим Бехар – председател на Българския форум на бизнеслидерите и от Дора Блек – изпълнителен директор на „Триумф интернационал”.

В хотелски комплекс „Империа” дизайнери и къщи-производители на облекла от цялата страна (”Агресия”, „Триумф интернационал”, „Грета”,
„Аффект” и др., на сливенски фирми и бутици), ще представят на дефилета своята продукция с участието на топмодели и носителки на приза „Мис България”. Щандовете на фирмите, експонирани в зимната градина и фоайетата на хотел „Империа”, ще благоприятстват договарянията и търговските контакти.

Събитието ще бъде отразявано от около петдесет столични журналисти и от града-домакин, за които е предвидена допълнителна културна програма (посещение на музеи, на художествен пленер, дегустация на вина и др.).
Автор: Иванка Денева
25.11.2005 г. 11:35
Посетено: 658
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/1280-nagradite-moden-merkuriy-2005-g-se-prisazhdat-v-sliven